Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
Ρυζόγαλο
500 ml φρέσκο γάλα
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μανιτάρια τρομπέτες (καθαρισμένα και πλυμένα πολύ καλά από χώματα κ.λπ. και μαλακωμένα σε χλιαρό νερό για περίπου μία ώρα)
60 γρ. ρύζι γλασέ βρασμένο al dente ~ 15΄ (το σουρώνουμε και το φυλάμε)
6 τεμ. (15 γρ.) φύλλα ζελατίνης, μαλακωμένα σε κρύο νερό
200 ml κρέμα γάλακτος, ελαφρώς χτυπημένη
Λίγη ζάχαρη για το καραμέλωμα
Μους καϊμάκι
160 γρ. φρέσκο βουβαλίσιο καϊμάκι
5 γρ. τριμμένη τρούφα
8-10 ml λάδι άσπρης τρούφας
Δαντέλα
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
100 ml χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
80 γρ. μαλακό αλεύρι
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Σιρόπι από κρασί Σάμου
750 ml κρασί Σάμου
240 γρ. ζάχαρη
Παρασκευή
Ρυζόγαλο
Βράζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τα μανιτάρια και το ρύζι για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης ανακατεύοντας καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.
Ενώνουμε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος και φορμάρουμε σε ατομικά τσέρκια.
Κρυώνουμε καλά στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη το καθένα ξεχωριστά.
Με ένα φλόγιστρο γκρατινάρουμε την επιφάνεια της ζάχαρης.
Μους καϊμάκι
Προσθέτουμε τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε ελαφρώς με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας.
Με δυο κουτάλια του γλυκού δίνουμε σχήμα στο καϊμάκι και το τοποθετούμε πάνω στο ρυζόγαλο.
Δαντέλα
Ενώνουμε όλα τα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια λαδόκολλα και «κόβουμε» με ένα κουτάλι μερικά «καρύδια» σε μέγεθος από το μείγμα σε μια σχετική απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε στους 165°C για περίπου 9-12 λεπτά.
Κατόπιν, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια επίπεδη επιφάνεια.
Σιρόπι από κρασί Σάμου
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και τη ζάχαρη σε δυνατή ένταση έως ότου αρχίσει να βράζει.
Φλαμπάρουμε, έτσι ώστε να εξατμιστεί όλο το οινόπνευμα.
Χαμηλώνουμε την ένταση κατά το ήμισυ και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει περίπου το 1/4 του υγρού.
Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και προσθέτουμε μερικές σταγόνες από λάδι τρούφας, αναμειγνύοντας καλά.
Ντεκόρ
Γαρνίρουμε με σταλαγμίτες από καραμελωμένα κεράσια και φλοίδες φρέσκιας τρούφας.