Αν και συνήθως χρησιμοποιούμε τα παστά ή καπνιστά ψαρικά σαν μεζέδες δίπλα σε ούζο ή τσίπουρο ή σαν συστατικό σε κάποια σαλάτα, στην περίπτωση που θα τους δώσουμε την ευκαιρία να παραβρεθούν σε ζεστές συνταγές, δείχνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα και νόστιμη πλευρά τους. Πιο συχνά βεβαίως, χρησιμοποιούμε τον καπνιστό σολομό ή την καπνιστή πέστροφα παρά το σκουμπρί και τη λακέρδα στα μαγειρέματά μας, αλλά στις παρακάτω προτάσεις, αυτές ακριβώς τις νοστιμιές σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε. Μαζί με ζυμαρικά –κλασικά, ή με λαχανικά, φτιάχνουν ωραία κυρίως πιάτα που κάνουν καλή παρέα με το παγωμένο ούζο ή τσίπουρο ως το βασικό είδος αλκοόλ στο τραπέζι.