Follow us

Καλό για σένα… καλό για το περιβάλλον

Όλοι γνωρίζουμε την pasta της Barilla για τη γεύση της, τώρα με το νέο της σύνθημα Good For You Good For the Planet μας δίνει extra food for thought, που αξίζει να γνωρίσουμε και να αναλύσουμε...

Καλό για σένα… καλό για το περιβάλλον

Όταν πριν από εκατόν σαράντα χρόνια ο Pietro Barilla ξεκίνησε σε ένα μικρό μαγαζί στην Parma να πουλάει ψωμί και pasta, κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτά τα ζυμαρικά θα γινόντουσαν iconic στη βιομηχανία τροφίμων, με 38 εργοστάσια παραγωγής στην Ιταλία και στο εξωτερικό και εξαγωγές σε πάνω από εκατό χώρες. Σε αυτά, θα προσθέσουμε τα βραβεία που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την διατροφική υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Μια εκστρατεία για το well being, που κορυφώνεται με το κίνημα «καλό για σένα, καλό για το περιβάλλον».

Με αυτή την αφορμή βρεθήκαμε στην Parma… Kαι το δικό μας ταξίδι ξεκίνησε από αυτό το πρώτο μικρό μαγαζάκι, που δεν ξεπερνούσε τα πενήντα τετραγωνικά, για να βρεθούμε στον σημερινό χώρο παραγωγής. Με μια λέξη: εντυπωσιακός. Από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα εργοστάσια που υπάρχουν, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά και με όλους τους ελέγχους, που εξασφαλίζουν την ποιότητα και την διασφάλιση του περιβάλλοντος.

Καλό για σένα… καλό για το περιβάλλον

Αυτό μας τονίζει και η επόμενη γενιά, που εκπροσωπούν τώρα ο Paolo και ο Guido Barilla. Όλα είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να βελτιώνονται τα προϊόντα συνέχεια, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες, που με τη σειρά τους βελτιώνουν τον τρόπο ζωής μας και σέβονται το περιβάλλον. Πιστεύουν σ' αυτό πολύ και σχεδιάζουν το μέλλον της εταιρείας πατώντας σ' αυτόν τον σκοπό, που συνδυάζει το καλό στον άνθρωπο με το καλό στο περιβάλλον. Ήδη έχουν αναβαθμίσει 360 προϊόντα τους μειώνοντας τα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη, χρησιμοποιούν για τις σάλτσες τους 100% ιταλικές τομάτες και βασιλικό, δουλεύουν με υβριδικά αυτοκίνητα, έχουν μειώσει την κατανάλωση σε νερό κατά 63% από το σύνηθες, έχουν κάνει εκστρατείες για την παιδική παχυσαρκία και το 52% της ενέργειας που χρησιμοποιούν είναι ανακυκλώσιμη.

Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα. Περνώντας δυο μέρες με τους ανθρώπους της Barilla στην Parma, καταλάβαμε πάρα πολλά για το πάθος τους γύρω από αυτό το πρόγραμμα και την προσπάθειά τους. Είναι σημαντικό να διαπιστώνεις ότι μια τέτοια εταιρεία επενδύει και υποστηρίζει όχι μόνο εμάς τους καταναλωτές και τις καθημερινές μας συνήθειες στο τραπέζι, αλλά ακόμα και το καλό των φυτών, των ζώων και γενικά του πλανήτη. Αξίζει να δούμε αναλυτικά αυτή την ενέργεια.

Καλό για σένα…

Μου άρεσε πάρα πολύ και σημείωσα αυτό που είπε ο Guido Barilla: "τρώγε λιγότερο, τρώγε καλύτερα".
Πρέπει να έχουμε επίγνωση αυτών που τρώμε. Η ομάδα της Barilla, μέσα από τις ενέργειες της, εκτός των άλλων προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές και σε αυτή την αξία. Το φαγητό για εκείνους δεν είναι απλά φαγητό αλλά και ευχαρίστηση, μια ενέργεια που μας συνδέει με αγαπημένες στιγμές και με κάποιον τρόπο μας ενώνει με τον πλανήτη. Το φαγητό είναι τρόπος ζωής και η pasta είναι μέρος του μεσογειακού τρόπου ζωής.
Ειδικά, ο άξονας δράσης «καλό για σένα», στη Barilla ερμηνεύεται με τη βελτίωση του θρεπτικού προφίλ των προϊόντων και με το κάλεσμα στους ανθρώπους όλων των ηλικιών να υιοθετήσουν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που στηρίζεται στη γνωστή διατροφική πυραμίδα. Στη βάση της είναι τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο ενώ στην κορυφή είναι τα κόκκινα κρέατα και τα γλυκά, που προτείνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Στη Barilla φροντίζουν να χρησιμοποιούν υλικά από τη βάση της πυραμίδας και να προωθούν αυτό το lifestyle.

Tα ζυμαρικά, άλλωστε, αποτελούν κλειδιά της μεσογειακής διατροφής και λόγω των φυσικών συστατικών τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα καθημερινό υγιεινό τρόπο διατροφής. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και σε αλάτι και μετατρέπονται στον οργανισμό πιο αργά σε ζάχαρη απ' ότι άλλες τροφές. Η Barilla δουλεύει πολύ σε έρευνες για να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα συστατικά. Μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, από το 2013 που έκαναν focus στην μείωση των λιπαρών, κατάφεραν να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά, ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής για πιο υγιεινά τρόφιμα. Επίσης, κυκλοφόρησαν καινούργια προϊόντα που υπηρετούν απόλυτα τον healthy τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη, με περισσότερες πρωτεΐνες και δημητριακά.

Καλό για το περιβάλλον…

Όσον αφορά τον δεύτερο άξονα δράσης, είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις επιδράσεις στο περιβάλλον. Στηρίζουν την αειφόρο παραγωγή και για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν κατάλληλες πρακτικές ,από την καλλιέργεια της πρώτης ύλης μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης. Η φιλοσοφία τους ξεκινάει από την αειφόρο γεωργία, ώστε να μην εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι. Επιλέγουν το καλύτερο κριθάρι που καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες της αειφόρου ανάπτυξης μειώνοντας τις πομπές αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και συγχρόνως τα κόστη παραγωγής κατά το 30%. Επίσης, έχουν ελαττώσει κατά πολύ την κατανάλωση σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ενέργεια, με ανακυκλώσιμες πηγές. Και συνεχίζουν να δουλεύουν για την περαιτέρω μείωσή τους.

Καλό για σένα… καλό για το περιβάλλον

Όταν καταλάβεις το νέο μότο της Barilla, εμπνέεσαι και θέλεις να συμμετέχεις. Να γίνεις και εσύ μέλος στη διεθνή agenda που προάγει τη σωστή διατροφή, την υγεία του ανθρώπου και επιβαρύνει λιγότερο τον πλανήτη. Είναι θέμα επιλογής και ενημέρωσης. Ακόμα και μια πρώτη ματιά στην πυραμίδα διατροφής, αρκεί. Εκεί θα ανακαλύψεις ότι οι τροφές που κάνουν καλό σε μας, κάνουν καλό και στο περιβάλλον.
Θα κρατήσω μια φράση από το ταξίδι και από αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία, που σε κάνει να τρως καλύτερα και λιγότερο. "Δώσε στους ανθρώπους αυτό που θα έδινες στα δικά σου παιδιά". Με αυτό ξεκίνησε ο Pietro Barilla…

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;