banner
banner
banner

Kαλαμάρι με κολοκυθάκια ταρτάρ, αρακά, πουρέ, ντομάτα και βασιλικό

Συνταγή

Kαλαμάρι με κολοκυθάκια ταρτάρ, αρακά, πουρέ, ντομάτα και βασιλικό
Υλικά (για 2 μερίδες)

2 καλαμάρια (250 γρ το καθένα)
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για τις ντομάτες κονφί
2 ντομάτες
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Σκόρδο
Αλάτι, ζάχαρη
Για τα κολοκυθάκια ταρτάρ
4 κολοκυθάκια ανθού
1 κ.γ. βασιλικό
1 κ.γ. σχοινόπρασο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
3 φιλέτα ντομάτες κονφι ψιλοκομμένες
Αλάτι , πιπέρι
Για τον αρακά πουρέ
150 γρ. αρακά
400 ml ζωμό λαχανικών
½  σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κρεμμύδι
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. δυόσμο
Για το λάδι βασιλικού
50 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι βασιλικό

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα καλαμάρια: καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε στη μέση. Χαράζουμε ελαφρά από την μέσα πλευρά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές
Ετοιμάζουμε τις ντομάτες κονφί: χαράζουμε τις ντομάτες ώστε να μας είναι πιο εύκολες στο καθάρισμα και τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει για 8 δευτερόλεπτα. Έπειτα τις βάζουμε σε νερό με πάγο να κρυώσουν Τις ξεφλουδίζουμε και δημιουργούμε τα φιλέτα τους. Τα μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι, λίγη ζάχαρη, θυμάρι και την σκελίδα σκόρδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 120οC για 15 λεπτά
Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια ταρτάρ: ψιλοκόβουμε τα κολοκυθάκια ανθού και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με τον χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το σχοινόπρασο, τον βασιλικό και την ντομάτα κονφι.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ αρακά: σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον αρακά. Έπειτα, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Τελειώνουμε με τον χυμό λεμόνι, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε στο μίξερ και περνάμε από σίτα.
Ετοιμάζουμε το λάδι βασιλικού: κρατάμε μόνο τα φύλλα του βασιλικού. Τα τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στους 127ο C και μόλις είναι έτοιμο, το βάζουμε μέσα στο μίξερ μαζί τον βασιλικό και χτυπάμε δυνατά για 1 λεπτό Περνάμε το λάδι από φίλτρο του καφέ και δεν ανακατεύουμε μέχρι να φιλτραριστεί όλο.

*H συνταγή είναι από το εστιατόριο "The Aficionados" στη Θεσσαλονίκη.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος