Υλικά
1 κ. μεγάλα καλαμάριαΥλικά
1 κ. μεγάλες γαρίδες
1 φλ.τσ. ρύζι
2 μεγάλες ντομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
½ φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα καλαμάρια: τα καθαρίζουμε προσεκτικά ώστε να κρατήσουμε τα σακουλάκια με το μελάνι τους αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα σκληρά τμήματα και ξεχωρίζουμε τα ποδαράκια.
Τα πλένουμε σχολαστικά, τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Βράζουμε τις γαρίδες για 3 λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό ίσα να τις σκεπάζει, μαζί με το φύλλο δάφνης και τη φλούδα του λεμονιού.
Τις στραγγίζουμε, κρατάμε το ζουμί, τις περνάμε από κρύο νερό και αφαιρούμε τα κελύφη.
Αφήνουμε στην άκρη.
Διαλύουμε σε μπολ το μελάνι σε 2-3 κ.σ κρασί. Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στη μουλινέτα.
Σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα καλαμαράκια.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε την ντομάτα, το μελάνι και αλατοπίπερο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, προσθέτουμε το ρύζι.
Μετράμε το ζουμί από τις γαρίδες και συμπληρώνουμε με καυτό νερό, ώστε να έχουμε 2 φλ.
υγρό.
Το ρίχνουμε στο φαγητό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 16 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να μείνει για 7-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.A.T.