banner
banner
banner

Καλαμαράκια γεμιστά με παρμεζάνα σε σάλτσα ντομάτας

Συνταγή

Καλαμαράκια γεμιστά με παρμεζάνα σε σάλτσα ντομάτας
Υλικά

1 ½ κ. μέτρια καλαμαράκια
1 κ. ντομάτες
⅓ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
300 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή κεφαλοτύρι)
300 γρ. μπαγιάτικο λευκό ψωμί
2 κ.σ. φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανου
½  φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 πρέζα πιπέρι καγιέν 
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
⅓ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βγάζουμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε νερό. Το στύβουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα καλαμαράκια: τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα σκληρά τμήματα και κρατάμε τα ποδαράκια. Τα πλένουμε σχολαστικά και τα στραγγίζουμε. Παίρνουμε ένα-ένα τα καλαμαράκια, τα αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό τους και τα γεμίζουμε. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζουμε σε πλακερό. Βάζουμε τριγύρω τα ποδαράκια. Περνάμε την ντομάτα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη, τη μεταφέρουμε σε μπολ και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί, και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τα καλαμαράκια και μαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να πήξει η σάλτσα.

A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος