Follow us

Καλαμαράκια γεμιστά και μοσχοβολιστά

Καλαμαράκια γεμιστά και μοσχοβολιστά

Στα θαλασσινά μπαράκια μπύρες και καλαμαράκια. Δηλαδή, μεζές. Κανείς δεν αντιλέγει ότι τα τηγανητά ή ψητά καλαμαράκια είναι σπουδαία συντροφιά στο ούζο, στο κρασί, στο τσίπουρο. Όμως, τα γεμιστά καλαμαράκια στην κατσαρόλα, στο φούρνο ή στη σχάρα, είναι άλλο πράγμα. Κανονικό πλήρες φαγητό, αφού πολύ συχνά το ρύζι, το πλιγούρι, ο τραχανάς, το τυρί και ένα σωρό λαχανικά, χόρτα και αρωματικά παίρνουν μέρος στη γέμιση. Όπως με όλα τα γεμιστά, τα καλαμαράκια μπορούν να γεμιστούν με πολλά υλικά –μάλιστα, εδώ και κάποια χρόνια βλέπουμε ωραία αποτελέσματα από τη συμμετοχή του λουκάνικου ή σαλαμιού . Το καθάρισμα του καλαμαριού δεν είναι και τόσο δύσκολο, αφού τα κόβουμε ακριβώς κάτω από το κεφάλι (εκεί που βρίσκονται τα μάτια) και τραβάμε το διάφανο «κόκαλο». Δυσκολεύουν λίγο, όταν πρέπει να διατηρήσουμε ακέραια την κουκούλα για να τη γεμίσουμε, διότι έχουν και το μελάνι που δεν θέλουμε να σπάσει και να γεμίσει ο τόπος, ενώ στα μικρά καλαμαράκια είναι δύσκολο να βάλουμε το χέρι μας μέσα και να καθαρίσουμε την κουκούλα. Εδώ, προσπαθούμε να ξεκολήσουμε το εσωτερικό τους με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να τραβήξουμε έξω το σύνολο μαζί με το μελάνι. Τα βάζουμε μέσα σε ζεστό νερό και τα αναδεύουμε μερικές φορές (αλλάζοντας νερό αν δούμε πως είναι απαραίτητο), μέχρι να καθαρίσουν καλά και κατόπιν τα ξεπλένουμε. Πολύ πιο εύκολα είναι τα πράγματα με τα μεγάλα καλαμάρια. Για να αποφύγουμε τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα και καθαρισμένα, έχουμε κάθε λόγο να τα βάλουμε στο τραπέζι μας αν είναι καλής ποιότητας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…