Follow us

Καιρός για πράσα

Καιρός για πράσα

Πολύ ευέλικτο υλικό το πράσο. Ταιριάζει με κρεατικά και θαλασσινά, φτιάχνει ωραίες σάλτσες για ζυμαρικά, φυσικά είναι ταμάμ με το ρύζι, το αγαπημένο πρασόρυζο, κάνει και πιτούλες και είναι θεϊκό με τυριά -απόδειξη η πρασόπιτα και οι τάρτες. Το πράσα είναι τώρα στην εποχή τους, είναι φθηνά και “ζουμερά”.

Eίναι ξαδέλφια με το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανήκουν στην οικογένεια των Λειριοειδών, στο γένος Άλιον. Σε διατροφικό επίπεδο, είναι ένα σπουδαίο υλικό: περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνης C, σίδηρο και μαγνήσιο.
Ωμό και πολύ λεπτοκομμένο, ταιριάζει στις φρέσκες σαλάτες, ιδιαίτερα στη σαλάτα με λάχανο και καρότο και τους δίνει μια ελαφριά καυτερή γεύση, πολύ πιο απαλή από αυτή που δίνει το κρεμμύδι. Το συνηθισμένο του συνοδευτικό είναι ο φρέσκος άνηθος και κάπως λιγότερο ο μαϊντανός και επίσης, ωφελείται πολύ, γευστικά, από την κρέμα γάλακτος.

Ασυνήθιστο, αλλά ενδιαφέρον καρύκευμα για το πράσο είναι και οι σπόροι του σέλινου. Εκτός από το μαγείρεμά του σε ελαιόλαδο με άρτυμα το λεμόνι, το πράσο μαγειρεμένο σε σιγανή φωτιά με κρασί και βούτυρο, δίνει μια ωραία γαρνιτούρα για λευκά κρεατικά και αχνιστά και βραστά ψάρια. Οι συνταγές που σας προτείνουμε, δεν είναι οι κλασικές αλλά είναι νόστιμες και ευπαρουσίαστες. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να χαρούμε τα πράσα στην εποχή τους…

Updated: 12/12/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 14/12/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…