banner
banner
banner

Καιρός φέρνει τα λάχανα…

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Καιρός φέρνει τα λάχανα…

Και ο καιρός των λάχανων είναι τώρα (για τα παραπούλια δυσκολεύομαι να πω με σιγουριά, καθώς δεν εννοούν όλοι το ίδιο λαχανικό με αυτή τη λέξη). Το λάχανο αγαπά το κρύο!  Ως είδος, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και μάλιστα συνήθιζαν να το φυτεύουν στους λαχανόκηπους των σπιτιών, όπως και σήμερα. Το "φαγητό των φτωχών" έσωσε τον κόσμο πολλές φορές από την πείνα οπουδήποτε ευδοκιμεί, γιατί είναι εύκολο να βρεθεί και διαθέτει μεγάλη διατροφική αξία. Οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, η αξιόλογη ποσότητα βιταμινών Κ και C, Ω3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και πολλών άλλων, το φέρνουν στην πρώτη γραμμή των υγιεινών τροφών. Η εποχή αυτή, ακριβώς μετά τα πλούσια τραπέζια των εορτών και το ασύδοτο φαγοπότι, προσφέρεται για ένα υγιεινό όσο και νόστιμο διάλειμμα από τις πρωτεΐνες. Το λάχανο μαγειρεμένο, γίνεται πραγματικό "φαγητό" και καλύπτει ένα γεύμα. Δοκιμάστε το απλά γιαχνιστό, για να το διαπιστώσετε. Δημοφιλές σε όλες τις πλευρές του πλανήτη, γίνεται με χίλιους τρόπους και συνδυάζεται με πολλά μπαχαρικά, λαχανικά, ρύζι και κρεατικά με πρώτο απ' όλα το χοιρινό. Διαλέξαμε συνταγές σχετικά ασυνήθιστες, που θα δώσουν πρωτοτυπία στο τραπέζι, αλλά και το κλασικό γιαχνί, που αποτελεί πολύ νόστιμο φαγητό, συνδυασμένο μάλιστα με τα κατάλληλα μπαχαρικά. Το λάχανο το διαλέγουμε κρουστό και σφιχτό, χωρίς σπασμένα εξωτερικά φύλλα, με λαμπερό σχεδόν λευκό χρώμα που πρασινίζει ελαφρά προς τον μίσχο. Αν, όμως το θέλουμε για τα φύλλα του (ντολμάδες) θα διαλέξουμε ένα "αφράτο" και αραιό.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος