banner
banner
banner

Ινδικό μπριάμι

Συνταγή

Ινδικό μπριάμι
Υλικά

2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια σε κομμάτια 3 εκ.
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
500 γρ. κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια 3 εκ.
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα καθαρισμένη ριγωτά και κομμένη σε κομμάτια 3 εκ.
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια 3 εκ.
1 ½  κ.σ. panch phoran*
1 γερή πρέζα κουρκουμάς 
5 σπόροι καρδάμωμο ( βγάζουμε τα μαύρα σποράκια μέσα από το υποπράσινο περίβλημα του σπόρου)
2 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε κομμάτια 3 εκ.
250 γρ. μπάμιες ή φρέσκα φασολάκια
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 –3 καυτερές πιπεριές  χωρίς τους σπόρους και τις μεμβράνες ψιλοκομμένες
3 φύλλα curry  (curry leaves*) ή 1 φύλλο δάφνης ξερό
1 κ.σ. ξύσμα λάιμ ή λεμονιού  
2 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. πάστα ταμάρινθου (tamarind*)  ή  4 κ.σ χυμό λάιμ ή ριζόξυδο
4 –6 κ.σ. κολοκυθόσποροι
¾ φλ. φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
½ φλ. σπορέλαιο
αλάτι, πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Βάζουμε τη μελιτζάνα σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσει 1 ώρα. Τη στραγγίζουμε και τη στύβουμε με τις παλάμες. Βάζουμε τις μπάμιες -αν χρησιμοποιούμε- με αλάτι και ξίδι σε ταψί σε μονή σειρά στον ήλιο για 1 ώρα.  Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και την κολοκύθα για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λάδι και να τηγανίζουμε ένα –ένα τα λαχανικά μέχρι να ροδίσουν βγάζοντάς τα στην άκρη (τηγανίζουμε και τις μπάμιες ή τα φασολάκια, ανάλογα τι θα χρησιμοποιήσουμε). Όταν τελειώσουμε με τα λαχανικά, σοτάρουμε ελάχιστα σε υψηλή φωτιά τα μπαχαρικά (panch phoran, κουρκουμά, καρδάμωμο) να βγάλουν τα αρώματά τους ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τις καυτερές πιπεριές, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 –4 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά που έχουμε τηγανίσει, την πάστα ταμάρινθου, τα φύλλα curry  και 1 ½ φλ. νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Απλώνουμε το μείγμα σε ρηχό ταψί πασπαλίζουμε με τους κολοκυθόσπορους και ψήνουμε για 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C. Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με τον κόλιανδρο.
σημ. Το «Panch phoron» είναι μείγμα από μπαχαρικών και θα το βρούμε στα ινδικά και πακιστανικά μπακάλικα. Αν θέλουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε το δικό μας, ανακατεύοντας μαραθόσπορο, μαύρο σιναπόσπορο, μοσχοσίταρο, κύμινο.


*Τα (curry leaves) φύλλα κάρυ δεν έχουν καμία σχέση με το κάρι σε σκόνη που είναι μείγμα μπαχαρικών. Είναι απλώς τα φύλλα ενός φυτού που χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική και γενικώτερα στη νοτιοανατολική ασιατική κουζίνα και ποτέ στην δυτική κουζίνα.
*Ο ταμάρινθος (tamarind) είναι ένα ωραίο δέντρο και η πάστα ταμάρινθου, φτιάχνεται από τον καρπό του δέντρου που μοιάζει με μεγάλο σπόρο, έχει ξινή γεύση και μπορούμε να τη βρούμε στα ινδικά ή πακιστανικά μπακάλικα.


Α.Τ.



 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος