Follow us

Η Σταυριανή Ζερβακάκου και η Διονυσία Σακελλαρίου προτείνουν για τις γιορτές

Να πάμε λίγο πίσω; Τότε που Χριστούγεννα σήμαιναν αγωνία για το δώρο του Άη Βασίλη, ξύπνημα αξημέρωτα για τα κάλαντα, χαρά γενικότερη, και γεύσεις;

Η Σταυριανή Ζερβακάκου και η Διονυσία Σακελλαρίου προτείνουν για τις γιορτές

Πολλές γεύσεις. Γλυκές και αλμυρές.

Η μόνη, ίσως, εποχή του χρόνου που δεν ακουγόταν η φράση: "Άστο κάτω το γλυκό, θα έρθει ένας άνθρωπος και δεν θα έχω τί να τον κεράσω!"

Αυτήν την εποχή θυμηθήκαμε, παρέα με έξι κορυφαίους σεφ και έξι bartenders, που μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή, για γλυκό ή αλμυρό πιάτο και κοκτέιλ με Mataroa Gin, δημιουργώντας ξεχωριστά «ζευγάρια» σε ένα μοναδικό pairing.

Οι εμπνευστές του πέμπτου γευστικού ζευγαριού είναι οι εξής:
Σταυριανή Ζερβακάκου και Διονυσία Σακελλαρίου

Ιδού, λοιπόν, οι γευστικές τους προτάσεις για τις πιο λαμπερές μέρες της χρονιάς μαζί με την έμπνευση του καθενός!

Καλή απόλαυση!

Η Σταυριανή Ζερβακάκου και η Διονυσία Σακελλαρίου προτείνουν για τις γιορτές

Σταυριανή Ζερβακάκου

Σεφ, Annie Fine-Cooking

Έμπνευση

“Αυτήν την πολύ απλή σαλάτα συνήθιζαν να την τρώνε οι Μανιάτες την περίοδο του μαζέματος της ελιάς, σαν κολατσιό, όταν σταματούσαν για λίγο να ξαποστάσουν. Αν και πολύ απλή στα υλικά της, γαστρονομικά είναι ευφυέστατη και νεωτεριστική. Το πορτοκάλι μου φέρνει πάντα στο μυαλό την προγιαγιά μου, που μου την είχε προσφέρει ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ στο καμαράκι του πυργόσπιτού της στη Μέσα Μάνη. Πορτοκάλι με ξυσμένη φλούδα, ανθός αλατιού, ελαιόλαδο, καψαλισμένος ξελουριστός μπακαλιάρος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που μου έτεινε το πιάτο και την έκπληξή μου όταν είδα το πορτοκάλι λουσμένο στο ελαιόλαδο και το χοντρό αλάτι. Πήρα μια μπουκιά, γούρλωσα τα μάτια από το πώς ένα πορτοκάλι μπορεί να γίνει τόσο απίθανα νόστιμο κι έτσι, η στιγμή αυτή, σφραγίστηκε στη μνήμη μου για όσο θα την έχω. Στην δική μου εκδοχή της συνταγής αυτής, αντί για ξελουριστό μπακαλιάρο, βάζω και καψαλισμένο, καπνιστό χέλι.”

Συνταγή

Η Σαλάτα του Λιομαζώματος
2 πορτοκάλια Μέρλιν, με ξυσμένη τη φλούδα, κομμένα κυδωνάτα και μετά στη μέση
1 κόκκινο γκρέιπφρουτ σε φιλέτα
1 μανταρίνι σε φιλέτα
1 κομμάτι υγράλατο λεπτό φιλέτο μπακαλιάρου, ελαφρώς ξαλμυρισμένο
διάφορα μυρωδικά
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
λίγη αφρίνα

Εκτέλεση

Βάζετε σε μπασίνα (μικρή λεκάνη) τα εσπεριδοειδή και αλατίζετε ελαφρώς. Προσθέτετε μπούκοβο και φρέσκια μυρωδικά, ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε ένα πιάτο. Καψαλίζετε τον μπακαλιάρο στη φλόγα, όπως κάνουμε με την ρέγγα, με ένα φλόγιστρο, ή στο τζάκι, ή στο γκαζάκι κρατώντας το φιλέτο με μία λαβίδα, μέχρι να ψηθεί. Το ξελουρίζετε, δηλαδή το ξεψαχνίζετε, και το ρίχνετε πάνω στην πορτοκαλοσαλάτα. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ζυμωτό ψωμί κι ένα τζιν με εσπεριδοειδή το μετατρέπει από κολατσιό του αγρού, σε γαστρονομική απόλαυση.

Διονυσία Σακελλαρίου

Βartender & Βrand Αmbassador Mataroa Gin

Έμπνευση

“Τα Χριστούγεννα για μένα ήταν ανέκαθεν γιορτή φιλοξενίας. Το σπίτι μας άνοιγε για φίλους, η μητέρα μου πάντα έστρωνε το λευκό της τραπεζομάντηλο και ξαφνικά το τραπέζι γέμιζε χρώματα από τα φαγητά, τα γλυκά και όλα τα καλούδια που μπορείς να φανταστείς. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις μας πλημμύριζαν όλους, και μαζί, γέμιζαν και την καρδιά μας. Με αυτές τις εικόνες στο μυαλό, λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω ένα welcome drink, που θα ταίριαζε γάντι σε αυτό το ζωντανό, γευστικό τραπέζι. Απολαύστε υπεύθυνα και γιορτινά.”

Συνταγή

Pink Sparkle
40 ml Mataroa Pink Gin
20 ml χειροποίητο σιρόπι Ρόδι*
Top up: Αφρώδες ροζέ κρασί

*Σιρόπι Ρόδι: στον αποχυμωτή περνάτε 4 ροδιά όπου θα δώσουν περίπου 200 ml χυμό ρόδι. Σε μια κατσαρόλα 22cm βάζετε το χυμό από τα ρόδια, 20 ml στυμμένο, σουρωμένο λεμόνι και 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, το ζεσταίνετε έως τους 80 ºC (δεν πρέπει να βράσει, αλλά να λιώσει πλήρως η ζάχαρη). Μόλις φτάσει η θερμοκρασία, το κατεβάζετε από την φωτιά, και το αφήνετε να ξεκουραστεί και να κρυώσει.

Μέθοδος

Πρώτα φτιάχνετε το σιρόπι, και μετά build (διαδοχικά, το ένα συστατικό μετά το άλλο, απευθείας στο ποτήρι)
Ποτήρι: champagne Χωρίς πάγο
Γαρνιτούρα: Ζάχαρη άχνη και γλειφιτζούρια

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;