Follow us

Η σκορδαλιά και τα tips της

Η σκορδαλιά είναι ένα έδεσμα γνήσια ελληνικό, με ορισμένες μόνο εκδοχές της -όπως την αλιάδα- να έχουν δεχτεί ξένες επιρροές. Δείτε εδώ το know how της και 4 διαφορετικές συνταγές…

Η σκορδαλιά και τα tips της

Με ψωμί, με καρύδια ή αμύγδαλα, με πατάτα, όλες χαρακτηρίζονται από τη γενναία ποσότητα σκόρδου και παρόμοια παρασκευή. Ανάλογες κρεμώδεις σαλάτες με βάση το σκόρδο, συναντάμε στη νότια Ευρώπη -όπως το γαλλικό αγιολί- αλλά διαφέρει χαρακτηριστικά η παρασκευή και η υφή τους.

Η σκορδαλιά γίνεται κανονικά σε γουδί, όπου πολτοποιείται το σκόρδο και προστίθεται σιγά σιγά το λάδι, μια διαδικασία κουραστική και χρονοβόρα. Το αποτέλεσμα έδειχνε, όμως, την τέχνη της μαγείρισσας. Υπάρχουν ακόμα πιστοί λάτρεις της χειροποίητης παρασκευής, που μας δίνει μια σκορδαλιά αφράτη, απαλή και όχι κρεμώδη. Αν δουλευτεί σωστά, το λάδι δεν θα "χωρίσει" και η σκορδαλιά θα είναι ομοιογενής. Η σκορδαλιά γίνεται γρηγορότερα και ευκολότερα σε ένα καλό μπλέντερ ή στο μπολ του μίξερ, ενώ το μούλτι είναι μάλλον ακατάλληλο και θα μας παιδέψει.

Αφαιρώντας το πράσινο φύτρο από τις σκελίδες του σκόρδου, γίνεται πιο εύπεπτη. Για πραγματικά ελαφριά σκορδαλιά, ζεματίζουμε για 1'-2' το σκόρδο στην αρχή ή ψήνουμε τις σκελίδες στο φούρνο ακαθάριστες. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της σκορδαλιάς και συμβάλλει στη επιτυχία της. Αν την θέλουμε ελαφρύτερη θα το αναμείξουμε με σπορέλαιο. Σε κάθε περίπτωση, διαλέγουμε ελαιόλαδο με απαλή γεύση και αποφεύγουμε τα αγουρέλαια.

Η σκορδαλιά και τα tips της

Για πρωτότυπη παρουσίαση φτιάξτε ροζ σκορδαλιά (προσθέτοντας μια -δυο κ.σ. ζουμί από παντζάρια) ή πράσινη (λιώνοντας στο μπλέντερ 1 κ.σ. μαϊντανό). Μια εντυπωσιακή μαύρη σκορδαλιά θα γίνει αν προσθέσετε μια μικρή ποσότητα από μελάνι σουπιάς (πωλείται και σε φακελάκια).

Η σκορδαλιά ταιριάζει κλασικά με παντζάρια, αλλά και με όλα τα βραστά λαχανικά, με τηγανητό ψάρι -και πρώτο τον μπακαλιάρο- και τηγανητά θαλασσινά, όπως τα μύδια και τα καλαμαράκια.

Σας δίνουμε εδώ τέσσερις συνταγές για πιο πρωτότυπες σκορδαλιές: πράσινη με μαϊντανό, με παντζάρι, με καρύδια και την κεφαλλονίτικη αλιάδα, που περιέχει και μπακαλιάρο.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/03/18

Update: 21/03/22

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;