Follow us

Η ντοματόσουπα του Gary Danko

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα περί νοστιμιάς. Αφεθείτε στη βαθιά, πολυσύνθετη, συγκλονιστική αίσθηση της πιο δυνατής γεύσης. Φιλοσοφία, ιστορία, επιστήμη, γαστρονομικά κόλπα, για να κάνουμε τη ζωή μας νοστιμότερη.

Η ντοματόσουπα του Gary Danko

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

1 κιλό πομοντόρια

6 σκ. σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες

3 κρεμμύδια (περίπου ½ κιλό) σε κύβους 1,5 εκ.

2 κ.γλ. αλατι

1/2 κ.γλ. ξερό θυμάρι

4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κλωνάρι σέλερι ή 1 φινόκιο σε κύβους 1 εκ.

1/2 φλιτζ. ντοματοπελτέ

3 κ.σ. κέτσαπ

2 κ.γλ. worcestershire sauce

1 κ.γλ. soy sauce

2-3 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό

4-6 μεγάλα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

2 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

Πλένουμε, στεγνώνουμε, καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κατά μήκος.

Τις τοποθετούμε σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, χωρίς να τις στριμώξουμε.

Τις πασπαλίζουμε με σκόρδο, κρεμμύδι, θυμάρι και τις περιχύνουμε με λάδι.

Τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν αρκετό χρώμα αλλά να παραμείνουν τρυφερές (περίπου 45 λεπτά).

Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε το σέλερι, τον πελτέ, την κέτσαπ, τις worcestershire και soy στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε λίγες ντομάτες και ζωμό και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μείγμα και το σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας τα στερεά κομμάτια με ένα κουτάλι.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τμηματικά τις ντομάτες και το ζωμό (συνολικά 2 φλιτζάνια απ’ αυτόν).

Βάζουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά ανακατεύοντας καλά.

Αλατίζουμε.

Σερβίρουμε σε μπολ πασπαλίζοντας με βασιλικό, δυόσμο και τυρί.

Αυτή η ντοματόσουπα είναι σχεδιασμένο υπόδειγμα umami μαγειρικής.

Οι ντομάτες ψήνονται για να ενισχυθεί το umami τους, το οποίο δυναμώνει με πελτέ, κέτσαπ, worcestershire και soy sauce και παρμεζάνα.

Μιλάμε για τη νόστιμη σύναξη του umami.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.