ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY GUIDE

Η γέμιση-έκπληξη της γαλοπούλας

Η γέμιση-έκπληξη της γαλοπούλας

Όταν προετοιμάζεις ένα γιορτινό γεύμα, ξέρεις πως δεν αρκεί να μαγειρέψεις ένα νόστιμο φαγητό. Πρέπει να του προσθέσεις και εκείνα τα στοιχεία που θα του δώσουν τον αέρα του γιορτινού: μια γέμιση που αποκαλύπτεται ως έκπληξη μέσα από την κοιλιά της γαλοπούλας και σε σαγηνεύει με τα γλυκόξινα, ζεστά αρώματά της. Κι από δίπλα, να βάλεις εκείνο το συνοδευτικό που θα δείχνει το ίδιο λαχταριστό με το φαγητό που συνοδεύει. Παραδοσιακά, η γέμιση θέλει κιμά, σταφίδες, κουκουνάρι, κάστανα και το λίγο της ρυζάκι, που για κάποιους μπορεί και να πλεονάζει. Μετά από αυτά τα βασικά υλικά, αρχίζουν οι παραλλαγές: με δαμάσκηνα, με συκωτάκια πουλιών, με λουκάνικα, με άλλα φρούτα με πολλά ή καθόλου μπαχαρικά. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες παραλλαγές, που στην ουσία δεν έχουν καμιά σχέση με τη δική μας παράδοση, αλλά ενδέχεται να ενδιαφέρουν όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν κάτι το διαφορετικό. Μερικές, στηρίζονται στο προφίλ των φρούτων που επιλέγουμε. Κάποιες άλλες φορές, η αλλαγή αφορά το άμυλο, οπότε το ρύζι αντικαθίσταται με ψωμί, τραχανά, κινόα ή πλιγούρι. Όμως, ακόμα και τα μπαχαρικά της γέμισης, με διαφορετικούς συνδυασμούς μπορούν να της προδώσουν μια πιο έθνικ διάσταση. Στην εικόνα της «διαφορετικότητας» συμβάλουν και τα συνοδευτικά, γι' αυτό, όπου χρειάζεται παραθέτουμε κάποια προτεινόμενα συνοδευτικά για να συμπληρώσουμε την εικόνα.

Updated: 23/12/20
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 22/12/17

Επίσης...

Καθαρή Δευτέρα with a twist!

Ίσως το πιο προβλέψιμο τραπέζι του χρόνου (μαζί μ΄εκείνο του Ευαγγελισμού)! Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψετε τα σαρακοστιανά σας, χωρίς να ξεφύγετε εντελώς από το κλίμα.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;