Η εύκολη κολοκύθα

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Η εύκολη κολοκύθα

Τη βλέπετε στον πάγκο της μαναβικής, στην εποχή της τώρα, και την προσπερνάτε. Όχι χωρίς να της ρίξετε κλεφτές ματιές θαυμασμού, ίσως μαζί με μια μικρή δόση ενοχής, γιατί την αφήνετε εκεί, όμορφη, καμαρωτή και μόνη να περιμένει την τολμηρή-έμπειρη-καπάτσα νοικοκυρά που θα τη μεταφέρει στην κουζίνα της. Κι όμως, η κολοκύθα μπορεί να είναι εύκολη και να γίνει πολύ-πολύ νόστιμη για μικρούς και μεγάλους. Ας ξεχάσουμε, λοιπόν, περίπλοκες πίτες και φασαριόζικες παρασκευές κι ας τη δούμε απλά: σε σούπα των 20', σε σάλτσα για ζυμαρικά, σε νόστιμο ριζότο, απλά στο φούρνο, σε μάφιν. To κόψιμό της απαιτεί μια σταθερή βάση κι ένα μαχαίρι με μεγάλη, κοφτερή λάμα και αξιόπιστη λαβή. Την κόβετε σε φέτες, σαν το καρπούζι και κατόπιν αφαιρείτε από κάθε φέτα τους σπόρους και τις ίνες και κόβετε τη σκληρή φλούδα. Η κολοκύθα oλόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε, προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια. Της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν και τα μπαχαρικά που λατρεύει είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το τζίντζερ.
(Περισσότερες συνταγές με κολοκύθα εδώ).



Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος