Follow us

Η ελληνική κουζίνα του Άκη Πετρετζίκη σε μια υπέροχη έκδοση

Οι 260 καλύτερες συνταγές του δημοφιλούς σεφ από την ελληνική, παραδοσιακή, «μαμαδίστικη» κουζίνα, σ’ ένα ολοκληρωμένο βιβλίο μαγειρικής για νέους και παλιούς...

Η ελληνική κουζίνα του Άκη Πετρετζίκη σε μια υπέροχη έκδοση

Ήρθε στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη με τίτλο: "Η δική μου ελληνική κουζίνα" και ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα από την έκδοση. Δεν πρόκειται απλώς για άλλο ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά για έναν τόμο 336 σελίδων, όπου ο νεαρός σεφ συγκέντρωσε τις αγαπημένες του ελληνικές, παραδοσιακές συνταγές της καρδιάς και της μνήμης του.

Η ελληνική κουζίνα του Άκη Πετρετζίκη σε μια υπέροχη έκδοση

Όπως λέει ο ίδιος στον πρόλογο, «η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση και τη θρεπτική της αξία, αλλά για τη θέση που έχει στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας. Εδώ, κάθε πιάτο είναι “comfort food”. Είναι φαγητό που σου θυμίζει οικογένεια, χαρούμενες στιγμές, παιδικά χρόνια, κυριακάτικα τραπεζώματα. Αυτές τις γεύσεις θέλησα να συγκεντρώσω σε τούτο το βιβλίο και στόχος μου ήταν να το κάνω με τον πιο χρηστικό τρόπο. Και βέβαια, δεν άλλαξα συνταγές που είναι τέλειες όπως είναι, απλώς πήρα τα υλικά και τα διαχειρίστηκα λίγο διαφορετικά, ώστε να βελτιωθούν σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά».

Πράγματι, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συνταγές, υπάρχει ευρετήριο για τα αρωματικά φυτά (και πού ταιριάζουν), τα μπαχαρικά, αλλά και ένας πρακτικότατος πίνακας με μετρήσεις, όπου η κούπα, η κουταλιά κ.λ.π. μετατρέπονται σε γραμμάρια. Ακολουθούν γενικές συμβουλές μαγειρικής και σύντομο λεξικό βασικών όρων. Όσο για το κυρίως μέρος του βιβλίου, δηλαδή τις 260 συνταγές του, αυτό έχει κατηγοριοποιηθεί με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Παραδείγματα κατηγοριών: κλασικές μεγάλες αγάπες (με υποσημείωση: “το φαγητό που εύχεσαι να βρεις στο τραπέζι όταν γυρίσεις σπίτι”). Θησαυροί της παράδοσης (ξεχωριστά υλικά και πολλά, πολλά χρόνια μαγειρικής εμπειρίας). Χθες, σήμερα, πάντα (παλιές συνταγές με διαχρονική αξία), καλημέρα Ελλάδα. Έτσι μας ξέρουν (η ελληνική κουζίνα που ξέρει και αγαπά ο πλανήτης). Τσίμπι–τσίμπι (η γοητεία του τσιμπολογήματος είναι ελληνική υπόθεση) και πάει λέγοντας…

Σημαντικό, ακόμα, ότι κάθε συνταγή είναι χαρακτηρισμένη διατροφικά (αν είναι για χορτοφάγους, vegan, χωρίς αβγά, χαμηλή σε σάκχαρα/ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χωρίς ξηρούς καρπούς ή χωρίς γαλακτοκομικά), ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο με τα διατροφικά στοιχεία κάθε συνταγής.

Κλείνοντας, δυο λόγια του συγγραφέα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μας δίνουν περισσότερο το στίγμα του: «Αν υπάρχει μαγεία στη μαγειρική, κρύβεται όλη στο φαγητό της μαμάς. Στο φαγητό που μας περίμενε κάθε μέρα επιστρέφοντας από το σχολείο, σε εκείνο που μας μάζευε γύρω από το τραπέζι την Κυριακή… Τι το κάνει μαγικό; Για μένα είναι οι αναμνήσεις που ξυπνάει. Αυτές, αποτελούν το βασικό συστατικό του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Ακολουθώντας τις, δημιούργησα έναν απόλυτο οδηγό γεύσης για όλη την οικογένεια, αλλά και για όλους όσοι βρίσκονται μακριά από αυτήν και αναζητούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς…»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και στην τιμή των 35 ευρώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;