Follow us

Η ασύγκριτη νοστιμιά του τυριού

Η ασύγκριτη νοστιμιά του τυριού

Ποιος δεν αγαπάει το τυρί; Μέχρι και ειδική εβδομάδα έχουμε αφιερώσει στο τυρί, την τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου, κατά την οποία παραδοσιακά απέχουμε από το κρέας, καθώς ετοιμαζόμαστε για τη Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα. Είτε είτε σαν διαχρονικό προσφάι δίπλα σε ένα καλό ψωμί είτε μαζί με ελαιόλαδο και αρωματική ρίγανη είτε σε μια καλοφτιαγμένη τυρόπιτα -για να μείνουμε στα δικά μας ελληνικά- το τυρί είναι η εύκολη και σίγουρη νοστιμιά της καθημερινότητας. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά του, να χαρίζει άκοπη επιτυχία όπου συμμετέχει, έχει οδηγήσει κατά καιρούς στην υπερχρήση του και έχει κατηγορηθεί (όπως και η κρέμα γάλακτος) πως είναι το «σωσίβιο» του κακού μάγειρα, που δεν ξέρει διαφορετικάνα φτιάξει νόστιμα φαγητά… Κακίες, θα λέγαμε, διότι όπως και όλα τα άλλα τρόφιμα έτσι και το τυρί μπορεί να δώσει αριστουργήματα ή καταστροφές, ανάλογα, πρώτα και κύρια, με την ποιότητά του και δεύτερον, με τη μεταχείριση που του επιφυλάσσουμε. Και εν πάση περιπτώσει , ποιος θα αντιστεκόταν σε ένα σαγανάκι, ένα μπουγιουρντί, και ακόμα, σε ένα φινετσάτο σουφλέ ή ένα προκλητικό φοντί, αν περάσουμε για λίγο τα σύνορα και σεργιανίσουμε στις ευρωπαϊκές κουζίνες… Κανείς -και δικαίως, αφού το άρωμα του τυριού που μαγειρεύεται, ψήνεται, τηγανίζεται, μας βεβαιώνει για τις απολαύσεις που μας περιμένουν και μας οδηγεί σε γευστικές μνήμες που κυμαίνονται από τοστάκια το πρωί πριν φύγουμε για το σχολείο μέχρι τα τυρόψωμα και τα τηγανόψωμα, που ετοίμαζαν μαμάδες και γιαγιάδες. Οι συνταγές με τυρί, μπορεί να χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες και να απαιτούν από μηδενική εμπειρία μέχρι την βιρτουοζιτέ του Μποτρίνι. Ο καθένας ανάλογα με το γούστο του, τον χρόνο του με τις μαγειρικές του φιλοδοξίες, θα βρει στο τυρί ένα σίγουρο σύμμαχο για υπέροχες γεύσεις. Εκτός από τις συνταγές που προτείνουμε εδώ, στο αθηνοραμαUmami.gr θα βρείτε ένα βουνό ακόμα τυροσυνταγές. Ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ για περισσότερες συνταγές αλλά και ιστορίες για την προέλευση της ονομασίας της Τυρινής και άλλα σχετικά ενδιαφέροντα και άγνωστα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;