Πολύ μακριά από τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «αμερικανιές» -burgers, hot dogs, club sandwitches, fried chicken, beefsteaks- είναι οι συνταγές που σας προτείνουμε εδώ. Η αμερικάνικη κουζίνα, η παραδοσιακή, με βάσεις από όλες τις ευρωπαϊκές κουζίνες απ΄ όπου ήλθαν οι πρώτοι άποικοι, είναι τεράστια. Προσαρμόσθηκε στα νέα υλικά που βρήκε εκεί, καταγράφηκε για πρώτη φορά –μέρος της- στο βιβλίο American cookery από την Amelia Simmons (εκδόθηκε το 1796) και είναι διαφορετική από πολιτεία σε πολιτεία -και οι ΗΠΑ έχουν 50 πολιτείες… Όχι ότι το τηγανητό κοτόπουλο δεν είναι πραγματικά τυπικό φαγητό του Νότου, όχι ότι το μπάρμπεκιου δεν ηγεμονεύει στις Μεσοδυτικές πολιτείες και βεβαίως τα beefsteaks διαπρέπουν, αφού οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βοδινού κρέατος στον κόσμο. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν σύνθετα μαγειρευτά καταπληκτικά, όπως το gumbo της Λουϊζιάνα στα νότια, σούπες υπέροχες όπως το clam chowder της Βοστώνης στα βόρεια, παναμερικανική coleslaw, τα αγαπημένα crabs cakes του Maryland στο βόρειο κομμάτι του Ατλαντικού και καμιά τρακοσαριά ακόμα ωραίες συνταγές, που δεν θα φανταζόμαστε ποτέ πως έρχονται από τις ΗΠΑ. Εδώ, προτείνουμε ένα απειροελάχιστο δείγμα τους, κάποιες απλές και εύκολες, κάποιες δύσκολες και χρονοβόρες. Όπως και πολλές αγαπημένες της ελληνικής κουζίνας άλλωστε.