Υλικά
1 γαλοπούλα γύρω στα 5 κιλά
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για την εξωτερική "γέμιση"
75 γρ. βούτυρο
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
8 κρεμμυδάκια του στιφάδου, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
250 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε κυβάκια
2 μικρά μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
250 γρ. ψίχα ψωμιού θρυμματισμένη
3 κ. σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκο φασκόμηλο
750 γρ. νωπό λουκάνικο από χασάπη (κατά προτίμηση με γεύση πορτοκάλι)
3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αβγό, χτυπημένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Αφαιρούμε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, την πλένουμε και τη στεγνώνουμε μέσα και έξω. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο, την αλατοπιπερώνουμε και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 230°C, φούρνο και την ψήνουμε για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο της, υπολογίζοντας τον χρόνο ψησίματος ανάλογα με το βάρος της. Θα χρειαστεί περί τα 30 λεπτά ανά κιλό βάρους. Φροντίζουμε να την αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού αρκετά συχνά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και μόλις λιώσει μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια, χωρίς να τους επιτρέψουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο κι αλατοπιπερώνουμε. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε τα μήλα, τα σύκα, το ψωμί, το φασκόμηλο, το εσωτερικό από το λουκάνικο, τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια που κρύωσαν, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το χτυπημένο αβγό. Το μείγμα που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι μάλλον σφιχτό. Το ζυμώνουμε και το πλάθουμε σε μεγαλούτσικους κεφτέδες. Τους βάζουμε σε ένα ταψάκι και τους ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Τους σερβίρουμε γύρω από τη γαλοπούλα. Σημ. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μείγμα του κιμά για να γεμίσουμε κρεμμύδια που θα ψήσουμε στο τέλος, γύρω από τη γαλοπούλα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να ζεματίσουμε σε βραστό νερό τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά και αφού τα μισο- αδειάσουμε, πάρουμε το εσωτερικό τους και το αναμείξουμε με το μείγμα της «γέμισης», θα γεμίσουμε τα κρεμμύδια και θα τα ψήσουμε για 35' στο ίδιο ταψί.