Η 5η γεύση της Σαρακοστής
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011
Πιστεύετε δεν πιστεύετε, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να κάνετε αποτοξίνωση από την υπερβολή του κρέατος αυτές τις 50 ημέρες νηστείας μέχρι να έρθει η άγια ημέρα του οβελία.
Ανάμεσα στα νηστίσιμα, τα οστρακοειδή είναι από τα πιο δημοφιλή και τα πιο φορτωμένα με umami. Στις γυαλιστερές, στους πετροσωλήνες και στα κυδώνια το γλουταμινικό φτάνει αισίως τις 208 μονάδες. Δυνατή είναι και η επίδοση των χτενιών (κοχύλια Σεν Ζακ), που με τις 159 μονάδες τους είναι από τα πιο αγαπημένα των σεφ ως σοβαρή πηγή umami. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο ταπεινά μύδια, με 105 μονάδες γλουταμινικού οξέος, είναι σαφές γιατί μας γοητεύουν αχνιστά, σε σαγανάκια και μυδοπίλαφα. Δ.Α.