banner
banner

Harissa («Χαρίσα» -καυτερή σάλτσα από τη Β. Αφρική)

Συνταγή

Harissa («Χαρίσα» -καυτερή σάλτσα από τη Β. Αφρική)
Yλικά

1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά  
½ κ.γ. κόλιαντρο σε σπόρους  
½ κ.γ. κύμινο σε σπόρους 
½ κ.γ caraway σε σπόρους 
2 κ.σ. ελαιόλαδο  
2/3 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες  
3 μικρές καυτερές πιπεριές  (τσίλι)
2 κ.σ ντοματοπελτές  
1 κ.σ. χυμός λεμονιού 
½ κ.γ. αλάτι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε και ψήνουμε την πιπεριά στο γκριλ. Την τυλίγουμε με μεμβράνη, την αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη φλούδα και τους σπόρους. Πλένουμε τις καυτερές πιπεριές, βγάζουμε τις εσωτερικές λευκές μεμβράνες και στου σπόρους. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να βάλουμε μέσα κάποια λιπαρή ουσία και σωτάρουμε τους σπόρους του κόλιανδρου, του κύμινου και του caraway για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Τους κοπανίζουμε σε γουδί να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα και να πήξουν κάπως. Αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε στη μουλινέτα τα τριμμένα μπαχαρικά, το μείγμα κρεμμύδι –σκόρδο –καυτερή πιπεριά, την πιπεριά, τον πελτέ, το χυμό λεμονιού και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι καλά. Μπορούμε να φυλάξουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 -3 εβδομάδες.


Α.Τ


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος