Follow us

H εποχή των σπαραγγιών

H εποχή των σπαραγγιών

Αν είστε τυχεροί, αυτή την εποχή θα βρείτε άγρια σπαράγγια στις λαϊκές. Σπάνια, γιατί η εποχή τους δεν διαρκεί πολύ αλλά και γιατί…λίγοι τα μαζεύουν. Ζεματίστε τα και φτιάξτε μια τραγανή σαλάτα με λαδολέμονο ή με μια βινεγκρέτ με λαδόξιδο. Ιδανική συντροφιά τους, τα αβγά. Θα χρειαστείτε αρκετές κορφούλες σπαραγγιών, όμως, για μια καλή ομελέτα, για να δώσουν τη γεύση τους. Τα σωτάρετε αρχικά σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο -όχι πάνω από 1'- και κατόπιν προσθέτετε τα αβγά, καλά χτυπημένα με αλατοπίπερο. Ελαφρά σωταρισμένα σε βούτυρο θα τα βάλετε δίπλα σε αβγά ποσέ, που θα "σπάσουν" για να σκορπίσουν τον κρόκο τους δένοντας ιδανικά με το χόρτο. Εξαιρετικά και με μια στραπατσάδα "υγρή". Αυτά για τα άγρια, που ισχύουν, όμως και για τα καλλιεργημένα πράσινα σπαράγγια.
Το πράσινο καλλιεργημένο σπαράγγι είναι πιο λεπτό από το λευκό και το μοβ και με πιο έντονη γεύση. Μπορούμε να το βράσουμε για 8'-10΄ (δεν πρέπει να μαλακώσει τελείως), να το ψήσουμε στη σχάρα ή στο γκριλ, να το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Ένα λαδολέμονο ή μια βινεγκρέτ με λίγη μουστάρδα είναι αρκετά για ένα κομψό και πολύ γευστικό ορεκτικό. Εκτός από τα αβγά, ταιριάζουν με το προσούτο και το ζαμπόν, την παρμεζάνα, λευκές σάλτσες με βάση το αβγό, μαγιονέζα με ψιλοκομμένη κάππαρη. Δεν χρειάζονται μπαχαρικά εκτός από μαύρο πιπέρι και τα μυρωδικά που θα τους βάλουμε είναι μετρημένα, για να μην σκεπάσουν τη λεπτή τους γεύση. Kαθαρίζουμε το μίσχο τους λίγα εκατοστά κάτω από την κορυφή, ξύνοντας την εξωτερική φλούδα και κόβουμε 2 εκ. περίπου από το τελείωμα, ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι. Μόλις βράσουν τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό, για να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους και τα στεγνώνουμε επάνω σε πετσέτα. Αναγνωρίζουμε τα φρέσκα γιατί είναι στητά, με σκληρές και σφιχτές κορυφές και σπάζουν εύκολα. Τα διατηρούμε μέχρι δύο μέρες στο ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Μπορούμε να τα καταψύξουμε, κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακουλίτσες.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;