Follow us

Greek Yogurt

Αν υπάρχει σίγουρα ένα ελληνικό προϊόν που χαίρει εκτίμησης από τους πιο απιτητικούς γαστρονομικούς κύκλους του πλανήτη αυτό είναι το στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι. Τόσο δροσερό, αλλά και τόσο hot!

Greek Yogurt

Tο πηχτό, στραγγι­στό, βελούδινο σε υφή ελληνικό­ γιαούρτι κατάφερε να επισκιά­σει ακόμη και το βουλγάρικο «gout bulgare», που με την απαλή­ υφή και την ελαφρά υπόξινη γεύση του ανταγωνιζόταν όποιο άλλο γιαούρτι κυκλοφορούσε στις διεθνείς αγορές. Πώς κατάφερε, λοιπόν, το γιαουρτάκι μας να φέρει τα πάνω κάτω στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ και να κάνει ­διάσημους σεφ του πλανήτη να ορκίζονται στ’ όνομά του;

Το μυστικό του Greek yogurt βρίσκεται στο στράγγισμα, που αφενός το κάνει πιο συνεκτικό­ και αφετέρου συμπαρασύρει τον ορό του γάλακτος ώστε η γεύση του γίνεται σχεδόν γλυκιά. Υποστηρίχτηκε όμως και από ένα έξυπνο marketing plan, που το έκανε πρώτη μούρη αρχικά στην Αγγλία και αργότερα στην Αμερική. Το Greek yogurt πλασαρίστηκε και τοπο­θετήθηκε εκεί όπου άλλοτε βασίλευε η sour cream, η ξινή κρέμα γάλακτος. Χτύπησε­ με τις πιο light εκδοχές του ένα κοινό που μέτρησε τα λιπαρά και τα βρήκε πιο χαμηλά από οποιαδήποτε κρέμα γάλακτος και του άρεσε που η επίγευσή δεν ήταν πικρή όπως των αγελαδινών γιαουρτιών. Με τα πρόβεια ελληνικά γιαούρτια, πάλι, ακόμη ψαχνόμαστε. Θα χρειαστεί κι εκεί κάποια ­ξύπνια στρατηγική κίνηση για να πειστούν οι ξένοι να αποδεχτούν την αψάδα και την ένταση του πρόβειου γάλακτος, τις οποίες είτε απεχθάνονται είτε αγνοούν τώρα.

Το Greek yogurt είχε πολύ καλύτερη τύχη από τους Greek lovers, διότι λανσαρίστηκε σε μια εποχή που όλοι στρέφονταν­ στη μεσογειακή ­διατροφή, με την ελπίδα να ζήσουν όσο οι υπεραιωνόβιοι γέροντες της Θράκης ή της Κρήτης αν προτιμήσουν –αντί για χάμπουργκερ– ένα παγωμένο γιαούρτι με μέλι και καρύδια, ένα τζατζίκι ή ένα «ντιπ γιαουρτιού» ως συνοδεία στα ψητά λαχανικά. Σοβαρή υποστήριξη στη διά­δοση του γιαουρτιού­ προσέφεραν οι βιομηχανίες παγωτού, που εδώ και χρόνια λανσάρουν­ frozen yogurts και frozen yogurt beverages και σήμερα έχουν φτάσει να προτείνουν δεκάδες προϊόντα με διαφορετική υφή –χιόνι, γρανίτα, smoothies, slushies, ανθρακούχες κρέμες– και γεύσεις φρουτένιες που μας γαργαλάνε στην κυριολεξία τον ουρανίσκο.

Πώς να απολαύσεις το Greek yogurt στο σπίτι; Στην αγορά θα το βρεις ως στραγγιστό ή στραγγάτο. Είναι αυτό που ονόμαζαν παλιά «γιαούρτι σακούλας». Οι πιο διαδεδομένες μάρκες είναι το Total της ΦΑΓΕ, τα Complet και Στραγγάτο­ της Δέλτα, το Harmony της Μεβγάλ, το Στραγγιστό της Όλυμπος και το Στραγγιστό της Κρι-Κρι. Φυσικά, σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ βρίσκεις και το δικό τους στραγγιστό γιαούρτι, που συχνά παράγεται από κάποια από τις παραπάνω γαλακτοβιομηχανίες. Οι γεύσεις δια­φέρουν ως προς το άρωμα, το ποσοστό της κρέμας γάλακτος που περιέχουν ενίοτε και ως προς την πυκνότητά τους. Επιλέγετε, λοιπόν, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του χαρα­κτήρα τους: το Total είναι το πιο πυκνό και γιαουρτένιο και προτείνεται συνήθως για τζατζίκι­ ή cheesecake. το Complet, ευχάριστα βελούδινο, λείο και αρωματικό, ενδείκνυται ως βάση για σος σαλάτας και ντιπ. το Harmony μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσετε σάλτσες, ενώ το Στραγγιστό Όλυμπος ως ντιπ ή συνοδευτικό σε ψητά. Το Στραγγιστό της Κρι-Κρι και το Στραγγάτο της Δέλτα, πάλι, αντιδρούν τέλεια σε χτύπημα με αβγά και μπορούν να αντικαταστήσουν την μπεσαμέλ, π.χ., σε έναν ψευτο-μουσακά.

Οι light εκδοχές τους, τέλος­, είναι ιδανικές για να συνο­δεύσουν δροσερά φρούτα ή απαλές σαλάτες (γαλλική, λόλα), που τα ευαίσθητα φύλλα­ τους δεν αντέχουν ένα πολύ πηχτό γιαούρτι.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…