banner
banner
banner

Gourmet to go!

Νεωτεριστικοί μεζέδες στο χέρι με έμπνευση από τις γκουρμέ καντίνες του κόσμου

ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Styl) Tina Webb ω(Styl) Tina Webb Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Χταπόδι καλαμάκι, μύδια σουβλάκι, ντοματοκεφτέδες με φάβα σε κυπριακή πίτα... Πήραμε ιδέες από τις γκουρμέ καντίνες του κόσμου και τις φέραμε στα μέτρα μας. Η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη προτείνει νεωτεριστικούς μεζέδες στο χέρι για να τους απολαύσετε με τους φίλους σας στη βεράντα, τον κήπο ή το πικνίκ.

Gourmet to go!

Προσφάτως στη Βαρκελώνη, στους πάγκους του φεστιβάλ Primavera, εκτός από τηγανητές πατάτες στο χαρτί και χοτ ντογκ, πέτυχα ταμπουλέ με φρέσκα μυριστικά ή ακόμη και οργανικά μπέργκερ. Το να τοποθετήσεις τις λέξεις «gourmet» και «street food» στην ίδια πρόταση μπορεί να ακουγόταν παράδοξο σε άλλες εποχές. Όχι πια. Σε πολλές περιπτώσεις το καταφρονεμένο φαγητό του δρόμου ξεφεύγει με μαγειρικές πιρουέτες από τα στεγανά της ανάγκης, τη βαρβα­ρότητα του junk και το ναδίρ της απόδοσης. δεν μπορείς παρά να του υποκλιθείς πλέον. Στον 21ο αιώνα κυκλοφορούν στους δρόμους των μητροπόλεων του κόσμου σούσι, αιθιοπικά ψωμάκια ιντζέρα, μαροκινά ταζίν, ινδικά νταλ και μεξικάνικες ταμάλες: η κινητικότητα των λαών «μπέρδεψε» τις εθνικές παραδόσεις και οδήγησε σε open air αλισβερίσι πολιτισμών. Βάλε λίγη Ινδία στο ψωμάκι σου κι έφυγες. Στη συνέχεια, λίγο Λίβανο και κατόπιν λίγη Κίνα... Άλλοτε πιο μοντέρνες και άλλοτε πιο κλασικές, άπειρες τροφές τρέχουν σε transglobal αυτοκινητόδρομο ταχύτητας και μαζί τους οι νέες διατροφικές «φιλοσοφίες»: χορτοφαγία (vegetarian, vegan), βιολογικά προϊόντα και πάει λέγοντας.
Οι Αμερικανοί, πάντως, το πήγαν παραπέρα το ζήτημα. Στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ακόμη και η καντίνα –σε κάποιο φανάρι– παίρνει το δρόμο της γευστικής αρετής. Αρκετοί σεφ ανταλλάσσουν τα υψηλά ενοίκια των εστιατορίων με βενζίνη και αυτήν τη στιγμή δεκάδες food trucks παίρνουν τους δρόμους κουβαλώντας ιταλικά σάντουιτς με πορκέτα, βιενέ­ζικα σνίτσελ, κορεάτικο μπάρμπεκιου, ­πάπια μπρεζέ με κόλιαντρο, αστακό και σαλάτα πορτοκαλιού, πάβλοβα με ζελέ κόκκινων φρούτων!
Η τεχνολογία έβαλε κι εκείνη το χεράκι της ρίχνοντας και το Twitter στο παιχνίδι, ώστε να έχεις τη δυνατότητα εντοπισμού των δημοφιλών τετράτροχων που μαγειρεύουν κάθε στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πασίγνωστος οδηγός εστιατορίων Zagat λανσάρισε ένα site ειδικά για την αξιολόγηση του πεδίου «καντίνα» (http://foodtrucks.zagat.com).
Εμείς –τουλάχιστον προς το παρόν– ανάλογα «προχώ» παραδείγματα καντίνας/φαγητού δρόμου δεν έχουμε να επιδείξουμε. Μέχρι να δούμε το εγχώριο επιχειρηματικό δαιμόνιο να εξερευνά τις δυνατότητες μιας τοπικής ποιοτικής πρότασης –μπορεί να είναι ένα «άλλο» σουβλάκι, ένα παραδοσιακό μυρωδάτο κεφτεδάκι, δρόμος είναι αυτός και είναι ανοιχτός– μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Τι εννοώ; Πριν από μερικά χρόνια ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης είχε τη σούπερ ιδέα να αντιδράσει στο στραπατσάρισμα της ελληνικής γεύσης προτείνοντας σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες to go στην Πλατεία των Φηρών. Το πλάνο δεν ευοδώθηκε, ο ίδιος όμως σερβίρει ένα πρώτο δείγμα στο tapas-μεζεδοπωλείο της «Σελήνης» βάζοντας τη δημοφιλή σπεσιαλιτέ της ­Σαντορίνης σε κυπριακή πίτα μαζί με φάβα. Ζητήσαμε από τη σεφ της «Σελήνης» Κωνσταντίνα Φάκλαρη να μας δώσει ιδέες για νόστιμο, αλλιώτικο street food και είναι αλήθεια ότι πολύ θα θέλαμε να δούμε μια καντίνα με τέτοιες λιχουδιές. Αντί προκάτ, άνοστου και κλωνοποιημένου, τι θα λέγατε για μελιτζάνα με σπιτική κέτσαπ και κατσικίσιο τυρί σε κουλούρι ή μύδια σουβλάκι σε κουρκούτι με ταραμοσαλάτα και σκορδάτα παντζάρια; Έτσι το street food γίνεται γευστικό παρακλάδι του street art. Μέχρι να ανοίξουν «προχώ» καντίνες στην Αθήνα, ιδού οι συνταγές του νέου street food για να τις χαρείτε με τους φίλους σας σε χαλαρές βόλτες και πιικνίκ ή και σε μαζώξεις στη βεράντα ή τον κήπο.

banner

Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος