Follow us

Gourmet globetrotting

Από το ιδανικό hot dog στη Νέα Υόρκη μέχρι τη σούπα από κρέας πράσινης χελώνας στη Νέα Ορλεάνη και από τις πλέον κλασικές crepes suzettes της γαλλικής πρωτεύουσας μέχρι μεταξοσκώληκες σουβλάκι στην Μπανγκόκ, καταγράφουμε τις γευστικές εμπειρίες που οπωσδήποτε πρέπει να έχετε σε δέκα από τις γαστρονομικά κορυφαίες πόλεις του πλανήτη. Από το παραδοσιακό έως το εξτραβαγκάν.

Gourmet globetrotting

Kωνσταντινούπολη

Street food
Το gOzleme είναι το αντίστοιχο της γαλλικής κρέπας, αλλά σε πολύ πιο υγιεινή εκδοχή. Παραδοσιακά, το ζυμώνουν γιαγιάδες και το ψήνουν επιτόπου σε μια κοίλη γάστρα. Χωθείτε στα στενάκια πίσω από την Istiklal και πάρτε ένα patatesli, με πατάτα και τυρί.

Gourmet globetrotting

Μust
Το KOsebac? (kosebasi.com) έχει ομολογουμένως από τα καλύτερα κεμπάπ στην Κωνσταντινούπολη. Προτιμήστε το ρεστοράν στο Νισάντασι που είναι σε tres chic γειτονιά.

Strange
Σάντουιτς με ψητό ψάρι κάτω από τη γέφυρα του Βόσπορου. Μόνο που πρέπει να πάτε νωρίς, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, για να προλάβετε τα καΐκια που ξεφορτώνουν την πραμάτεια τους.

Μπουένος Άιρες

Street food
Empanadas είναι ένα είδος πίτας γεμιστής με διάφορα, με άπειρες παραλλαγές σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Τρώγονται σαν σνακ όλες τις ώρες. Προτιμήστε το El Sanjuanino (elsanjuanino.com) στην Recoleta, που σερβίρει εμπανάδας μούρλια.

Μust
Το μοσχάρι στην Αργεντινή είναι το συνώνυμο του κρέατος. Όλα τα υπόλοιπα κρέατα έχουν όνομα, αλλά όταν πεις κρέας, εννοείται ότι είναι μοσχάρι. Διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα κρέατά της αλλά και το ψήσιμό τους, η Αργεντινή αποτελεί το αποκορύφωμα στην τέχνη και τη γεύση του ψητού μοσχαρίσιου κρέατος. Δοκιμάστε Asado (ψητό φιλέτο) και Chuleta (μπριζόλα με κόκαλο) στο El Trapiche, ένα Clasico bodegon (47727343, 47755793).

Strange
Ένα γκουρμέ στέκι που όμως σερβίρει παράξενα έως εκκεντρικά φαγητά είναι το El Baqueano (+54 11 4342 0802). Yacare, ήτοι κροκόδειλος κάιμαν με σος σύκου και τσιντσιλά σε φύλο με κανέλα είναι κάποιες από τις σπεσιαλιτέ του. Ενδείκνυται μόνο αν οι γευστικές ξεπερνούν τις οικολογικές σας ανησυχίες.

Μπανγκόκ

Street food
Το φαγητό του δρόμου στην Bangkok είναι από τα καλύτερα στον κοσμο. Μη σας προβληματίζει το φθηνό ντεκόρ και η πλαστική καρέκλα, είναι όλα μέρος της αυθεντικής λαϊκής κουλτούρας. Δείξτε με το χέρι αυτό που θέλετε και απολαύστε γνήσιο αυθεντικό (καυτερό) ταϋλανδέζικο. Σε όλη την περιοχή Sukhumvit, από soi 3 ως soi 15 (soi= σοκάκι, παράδρομος).

Μust
Η Tom Yam Κung είναι η περίφημη καυτερή σούπα με γαρίδες, φύλλα καφίρ, λεμονόχορτο και γκαλανγκάλ (μοιάζει με τζίντζερ, αλλά έχει πιο γήινο άρωμα): απίθανο πιάτο, είναι το σήμα κατατεθέν της Ταϊλάνδης. Για εστιατόριο με θέα, πηγαίνετε στο Sala Rim Naan, ακριβώς πάνω στο ποτάμι Chao Praya.

Strange
Στις νοστιμιές των Ταϋλανδέζων συγκαταλέγονται τα έντομα, τηγανητά ή σουβλάκι. Αν ξεπεράσετε το σοκ, δοκιμάστε ακρίδες ή μεταξοσκώληκες, έχουν πολύ καλή γεύση. Θα βρείτε στις υπαίθριες αγορές, όμως και το food hall του mall Siam Paragon είναι θαυμάσιο μέρος για να εισαχθείτε στο Thai food.

Παρίσι

Street food
Οι crepes Suzette δεν είναι ακριβώς street food, είναι όμως tres parisien λιχουδιά. Suzette: μια πραγματικά πολύ cozy κρεπερί στο Marais (24 rue des Francs Bourgeois I, 75004 Paris 4eme, 01 42 724616). Joli decor a la mode για νόστιμες κρέπες και γαλέτες.

Μust
Από τα παριζιάνικα μπιστρό ξεχωρίζουμε το Le Gaigne στο Marais (12, rue Pecquay, 01 4459­8672) του χαρισματικού σεφ Mikael Gaignon, ενός νέου δημιουργού-μαθητή του Gagnaire. Μικροσκοπικό αλλά άφθαστο, με τη γυναίκα του σεφ Aurelie στο σερβίρισμα.

Strange
Στο απλό πλην ψαγμένο Le Louchebem, ζητήστε ως πρώτο πιάτο Μoele (κόκαλα με μεδούλι) και θα με θυμηθείτε… (le-louchebem.fr)

Μαρακές

Street food
Cous-cous που πάντα τρώγεται με τα χέρια. Ελαφρύ, υγιεινό, με σταφίδες και κουκουνάρια, θα βρείτε άφθονο στην κεντρική πλατεία του Μαρακές.

Μust
Το ταζίν, αυτό το ιδιαίτερο είδος κατσαρόλας που μαγειρεύει το κρέας στο φούρνο μέσα στο ζουμί του, αποθεώνεται στο πληθωρικό Le Tobsil (22 Derb Abdellah Ben Hessaien, Bab Ksour, +212 24 444052). Μοναδικά ταζίν από κρέας περιστεριού με χουρμάδες και κοτόπουλο με ελιές.

Strange
Τα φίδια είναι κάτι συνηθισμένο στο Μαρακές. Μη σας ξεγελάσει η όψη του (μοιάζει με φιλέτο ξιφία), είναι πολύ βαρύ και λιπαρό. Θα το βρείτε στους πάγκους στην κεντρική πλατεία.

Σαγκάη

Street food
Το Xiaolongbao (σιαο-λονγκ-μπαο) είναι ένα είδος dumpling με σούπα. Συνήθως η σούπα είναι με χοιρινό, αλλά υπάρχουν και με καβούρι ή γαρίδα. Θέλει προσοχή πώς θα το δαγκώσεις, το περιεχόμενο μέσα είναι καυτό. Το καλύτερο σερβίρεται στο Jia Jia Tan Bao, στην People’s Square. Οι μακριές ουρές δείχνουν πως οι ντόπιοι ξέρουν…

Must
Ίσως το καλύτερο εστιατόριο της πόλης είναι το Whampoa Club (+86 21 6329 1003) που σερβίρει σύγχρονη δημιουργική κινέζικη κουζίνα. Aκριβώς πάνω στο Bund και με εκπληκτική θέα. Δοκιμάστε kou shan si, ένα πολυσύνθετο πιάτο βασισμένο σε χαμένη κινέζικη συνταγή που αναβιώνει χάρη στον σεφ Jereme Leung.

Strange
Ζωντανές γαρίδες που πλέουν σε μπολ με bai jiu (λικέρ), στουπί από το αλκοόλ. Θα φάτε Drunken Shrimp στο Shanghai Ren Jia στη Nanjing Road (Metro Line 1 Shaanxi, Nan Lu Station). Αν σηκώσετε το καπάκι πριν περάσουν 5 λεπτά, θα κυνηγάτε τη γαρίδα…

Νέα Υόρκη

Street food
Δεν νοείται να πας στη Νέα Υόρκη και να μη φας hot dog. Το αγαπημένο μου: Στο Gray’s Papaya, 72st & Broadway, αλυσίδα που σερβίρει μόνο hot dog και εξωτικούς χυμούς. Εκατό τοις εκατό φρεσκοψημένο μοσχαρίσιο κρέας και αφράτα ψωμάκια. Μόνο με 1.25 δολάρια…

Must
Tα steakhouses της Ν. Υόρκης είναι πολύ δυνατά, σχεδόν όσο και τα καυτερά στην Αμερική. Το Porter House New York (212 8239500) άνοιξε στη θέση του V steakhouse του Jean-Georges Vongerichten στο κτίριο της Time Warner. Απλή, μοντέρνα διακόσμηση, άνετο περιβάλλον και θέα στο Central Park. Προτιμήστε ένα Black Angus φιλέτο και πουρέ. Κλασικό αλλά απερίγραπτα νόστιμο.

Strange
Μείξη βραζιλιάνικης με γιαπωνέζικη κουζίνα; Ναι, στο Sushi­ Samba (.sushisamba.com). Ζητήστε Omakasake μενού 5 πιάτων.

Mπιλμπάο

Street food
Η παραλλαγή των τάπας για τους Βάσκους λέγεται pintxos (τα pinchos των Ισπανών), που δεν είναι τίποτε άλλο από μπουκίτσες από αναρίθμητα μεζεδάκια για τσιμπολόγημα. Το highlight της υπόθεσης είναι ότι αυτά βρίσκονται δελεαστικά παραταγμένα πάνω σε πιατέλες στο μπαρ, και αφού φας όσα θες, πας στο ταμείο τις οδοντογλυφίδες και πληρώνεις λογαριασμό. Ατέλειωτο bar-hopping για να δοκιμάζεις pintxos στο κέντρο του Bilbao στην παλιά πόλη.

Must
To ψάρι και τα αστακοειδή είναι τόσο φρέσκα και άφθονα σ’ αυτή την πόλη που είναι αμαρτία να μην τα γευθείς. Κορυφαίο εστιατόριο το Etxanobe (etxanobe.com) κοντά στο μουσείο Guggenheim. Δοκιμάστε την ψητή πεσκανδρίτσα με μαρμελάδα κόκκινου κρεμμυδιού ή τον κλασικό μπακαλιάρο αλά Μπισκάγια.

Strange
Λέγεται percebes και είναι όχι μόνο το πιο παράξενο στην όψη πράγμα που έχω φάει, αλλά και ένας από τους παλιότερους οργανισμούς στον πλανήτη, ένα θαλασσινό από την εποχή των δεινοσαύρων.

Τόκυο

Street food
Έτσι κι αλλιώς τα πάντα είναι ασυνήθιστα σ’ αυτή την πόλη, οπότε και το να παραγγέλνεις ramen noodles από αυτόματο πωλητή δεν σου φαίνεται περίεργο… Δεν βγάζει το μηχάνημα τα noodles, απλώς διαλέγεις μέγεθος, τύπο ζυμαρικού και τα έξτρα. Πας με τη μάρκα του μηχανήματος στην κοπέλα και σε σερβίρει. Χορταστικές μερίδες με € 5!

Must
Απολαύστε Kobe teppanyaki, στο εκπληκτικό σε ντιζάιν Μorimoto (81 3 34790065) στην καρδιά του Art Triangle της περιοχής Roppongi. Aφήστε χώρο για γλυκό, θα σας οδηγήσουν σε διαφορετική αίθουσα με καναπέδες…

Strange
Η παραδοσιακή γιαπωνέζικη κουζίνα σερβίρεται σε ορισμένα εστιατόρια και είναι εξαιρετικά παράξενη για τα γούστα ενός ευρωπαίου. Κakuni, είδος πατσά με σόγια και αυγά, χέλι Unagi με μπαχαρικά, Rebasashi, ωμό μοσχαρίσιο συκώτι σε αλατισμένο σησαμέλαιο: Δοκιμάστε τα στο Ukai Tofu-ya (ukai.co.jp) στο κέντρο ή στο παραδοσιακό Ukai Toriyama (50΄ με μετρό) με τους έξοχους κήπους.

Nέα ορλεάνη

Street food
Po’ Boys ονομάζονται τα σάντουιτς στη Νέα Ορλεάνη. Το πιο φημισμενο Po’Boy στέκι είναι το Johnny’s Po’Boys στο French Quarter (511 St. Louis Street, 504 5248129). Δοκιμάστε το Surf’n’Turf με καυτερό roast beef και τηγανητές γαρίδες.

Must
Το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν πιάτο της κρεόλ κουζίνας που συναντά κανείς στη Νέα Ορλεάνη είναι το gumbo. Με ρίζες στην Αφρική και επιρροές από τη γαλλική κουλτούρα της Λουιζιάνα, είναι ένα στιφάδο από κρέας, γαρίδες, μπάμιες, κρεμμύδια και μυρωδικά. Συνοδέψτε το με ένα κόκκινο καλιφορνέζικο κρασί, και η γεύση του θα σας συνεπάρει. Το La’ Bayou (208 Bourbon St) στο κέντρο του French Quarter είναι ασφαλής επιλογή, αλλά για πιο ψαγμένη γεύση, δώστε $20 και πάρτε ταξί για Uptown στης Brigtsen’s (723 Dante St, brigtsens.com).

Strange
H σούπα από κρέας πράσινης χελώνας είναι ιδιαίτερη γεύση, πολύ δημοφιλής στη Λουιζιάνα. Απολαύστε τη στου Brennan’s (.brennansneworleans.com).

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;