Υλικά
Υλικά
2 τεμ. ψάρι (σκουμπρί, παλαμίδα ή μικρός τόνος),
1 κιλό αλάτι χοντρό,
50 γρ ξερή ρίγανη,
200γρ μαυρομάτικα φασόλια,
2 ξερά κρεμμύδια,
2 λεμόνια,
5 κλωνάρια μαϊντανό,
5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο,
1 κουταλιά αλεύρι, αλάτι ψιλό, πιπέρι, ελαιόλαδο.
παρασκευή
Για την συνταγή αυτή σημαντικό είναι να ετοιμάσουμε τα ψαριά μας 3 μέρες πριν χαράζοντας τα στην ράχη και ανοίγοντας τα στην μέση (εφόσον τα καθαρίσουμε από λέπια και εντόσθια).
Τους προσθέτουμε ένα μείγμα από χοντρό αλάτι και ξερή ρίγανη και τα καλύπτουμε και από τις 2 πλευρές για τουλάχιστον 1 μέρα.
Την επομένη τα βγάζουμε από το χοντρό αλάτι και με μια κλωστή τα κρεμάμε σε μέρος με πολύ ήλιο και καλό είναι να τα καλύψουμε με ένα `τούλι` για να αποφύγουμε το την επαφή με έντομα.
Την τελευταία μέρα ξεπλένουμε καλά τα ψάρια μας κάτω από τρεχούμενο νερό…και τα στεγνώνουμε καλά σε μια καθαρή πετσέτα...Για το τηγάνισμαΒράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για 15 λεπτά περίπου σε νερό με λίγο αλάτι.
Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τα 2 ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν σε ένα τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια τα οποία και πουδράρουμε με 1 κουταλιά αλεύρι.
Μετά από 3-4 λεπτά και εφόσον το αλεύρι καβουρδιστεί ελαφρώς, σβήνουμε με το χυμό από 2 λεμονιά και παρατηρούμε πως έχει δημιουργηθεί μια καλά χυλωμένη σάλτσα.
Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, κόλιανδρο) το ξύσμα από το ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.Ψήνουμε την `γούνα` σε κάρβουνα αφαιρώντας πριν, το κεντρικό κόκαλο και τα υπόλοιπα με την βοήθεια από ένα `μυτοτσίμπιδο`.
Προσπαθούμε η φωτιά να είναι δυνατή και το ψάρι να ψηθεί μόνο για 2 λεπτά ώστε να πάρει άρωμα καπνού και να παραμείνει ζουμερό.
Σερβίρουμε μαζί με τα μαυρομάτικα.