Υλικά
1 μοσχαρίσια γλώσσα 1.5 κ. Yλικά
1 κ.σ. φουσκωτή βούτυρο
2 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλ. από τον ζωμό της γλώσσας
1 αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμμένη από την άλμη της
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σχοινόπρασο (ή το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι) ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τη γλώσσα και τη βάζουμε σε λεκάνη με χλιαρό νερό και ½ φλιτζάνι ξύδι για 1 ώρα.
Τη βγάζουμε καθαρίζουμε τυχόν αίμα που έχει μείνει κυρίως στη βάση της και τη βάζουμε με 1 lt κρύο νερό, το κρεμμύδι χαραγμένο σταυρωτά και 1 κ.σ αλάτι στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε γύρω στη 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει (ελέγχουμε τρυπώντας τη σάρκα με ένα μυτερό μαχαίρι).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τη γλώσσα σε λεκάνη με κρύο νερό και βγάζουμε την πέτσα.
Σουρώνουμε τον ζωμό.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Ρίχνουμε 1 ½ φλ.
από τον τον ζωμό ζεστό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθεί το υγρό στο μείγμα και γίνει μια πηχτή σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κάπαρη, το αγγουράκι, το σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Διορθώνουμε το αλάτι ανάλογα με το γούστο μας, περιχύνουμε τη γλώσσα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το πιάτο γίνεται πλουσιότερο όταν σερβιριστεί με σαλατικά.
Α.Τ.