Γκρατέν με πατάτες και μήλα

Συνταγή

Γκρατέν με πατάτες και μήλα
Υλικά

8 μέτριες πατάτες με κίτρινη σάρκα κομμένες σε φέτες 3 χιλ. 
2 –3 μέτρια μήλα Granny Smith τριμμένα ή ψιλοκομμένα
1 φλ. φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο) ή πράσο κομμένα σε λεπτές φέτες
4 -5 φέτες μπέικον
3 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή προβολόνε ή έμενταλ
2 φλ. κρέμα γάλακτος 
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 γερή πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό, το βγάζουμε στραγγιστά από το λίπος του και το θρυμματίζουμε σε μικρά κομματάκια. Παίρνουμε ένα ταψάκι με χωρητικότητα 3 λίτρα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες στο σκεύος, ρίχνουμε από πάνω τα μισά μήλα, τα μισά κρεμμυδάκια ή το πράσο και το μισό μπέικον και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. μπέικον σε έτοιμο πιάτο. Στρώνουμε με την ίδια σειρά και τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε σε μπολ την κρέμα και τη χτυπάμε με τον αβγοδάρτη να αφρατέψει, προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε για άλλα 1-2 λεπτά. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα της κρέμας και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια και οι πατάτες να έχουν μαλακώσει τελείως. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε σε κομμάτια. Αν θέλετε, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο πράσινο από το φρέσκο κρεμμύδι.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος