Γκρατέν από κόκκινη κολοκύθα και μπλε τυρί

Συνταγή

Γκρατέν από κόκκινη κολοκύθα και μπλε τυρί
Υλικά

2,5 κ. κολοκύθα (η σάρκα) κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια μήκους 5 εκ.
300 γρ. μπλε τυρί θρυμματισμένο με το πιρούνι
2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο το πράσινο μέρος)
1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
2 κ.σ.βούτυρο
½ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την κολοκύθα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μαγειρεύουμε επάνω σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το σχοινόπρασο ή το φρέύοκο κρεμμυδάκι και το μπλε τυρί. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. Τρίβουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με το σκόρδο και το βουτυρώνουμε γερά. Μεταφέρουμε στο σκεύος το μείγμα της κολοκύθας, ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ψίχουλα του ψωμιού μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό. Αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε 5 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στην επιφάνεια της κολοκύθας. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ψωμιού, ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε το φαγητό κατευθείαν από το σκεύος. 

A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος