Οι πολυτελείς και ακριβές λιχουδιές είναι –καλώς ή κακώς- κάτι σαν έθιμο στο χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Κάνουν τη διαφορά από το καθημερινό και δίνουν την ευπρόσδεκτη αίσθηση της διακοπής από το συνηθισμένο –αυτό άλλωστε σημαίνει Γιορτή. Η ιδιαίτερη γεύση τους, όμως, και η ικανοποίηση ότι απολαμβάνουμε κάτι ξεχωριστό, τιμάται αρκετά πιο ακριβά από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα. Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως τα υπέροχα delicatessen δεν είναι κάτι που το αγοράζουμε για χόρταση. Θα γεμίσουμε το πιάτο μας με γαλοπούλα, χοιρινό, πατατούλες, λαχανοντολμάδες και θα απολαύσουμε το μπρικ, την καπνιστή πέστροφα, το χέλι ακόμα και αστακό αν η παράδοσή μας το θέλει, σε μια γιορτινή, κομψή σαλάτα, γεμάτη χρωματιστά, δροσερά λαχανικά, ένα έξυπνο dressing , μια εντυπωσιακή παρουσίαση. Για ένα τέτοιο πιάτο, που θα βάλει τη σφραγίδα του πολυτελούς στο γιορτινό τραπέζι, χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα από τον ξεχωριστό και ακριβό πρωταγωνιστή και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι άξιοι και προσιτοί «καρατερίστες», για να μιλήσουμε με θεατρική ορολογία, δηλαδή τα λαχανικά, τα φρούτα, τα αρτύματα. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» είναι γενικά ένα καλό μότο γι' αυτές τις μέρες και οι ιδιαίτερες σαλάτες που σας προτείνουμε κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, προς αυτή την κατεύθυνση.