banner
banner

Γιορτινές σαλάτες, προσιτές και πολυτελείς

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινές σαλάτες, προσιτές και πολυτελείς

Οι πολυτελείς και ακριβές λιχουδιές είναι –καλώς ή κακώς- κάτι σαν έθιμο στο χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Κάνουν τη διαφορά από το καθημερινό και δίνουν την ευπρόσδεκτη αίσθηση της διακοπής από το συνηθισμένο –αυτό άλλωστε σημαίνει Γιορτή. Η ιδιαίτερη γεύση τους, όμως, και η ικανοποίηση ότι απολαμβάνουμε κάτι ξεχωριστό, τιμάται αρκετά πιο ακριβά από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα. Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως τα υπέροχα delicatessen δεν είναι κάτι που το αγοράζουμε για χόρταση. Θα γεμίσουμε το πιάτο  μας με γαλοπούλα, χοιρινό, πατατούλες, λαχανοντολμάδες και θα απολαύσουμε το μπρικ, την καπνιστή πέστροφα, το χέλι ακόμα και αστακό αν η παράδοσή μας το θέλει, σε μια γιορτινή, κομψή σαλάτα, γεμάτη χρωματιστά, δροσερά λαχανικά, ένα έξυπνο dressing , μια εντυπωσιακή παρουσίαση. Για ένα τέτοιο πιάτο, που θα βάλει τη σφραγίδα του πολυτελούς στο γιορτινό τραπέζι, χρειάζεται  μόνο μια μικρή ποσότητα από τον ξεχωριστό και ακριβό πρωταγωνιστή και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι άξιοι και προσιτοί «καρατερίστες», για να μιλήσουμε με θεατρική ορολογία, δηλαδή τα λαχανικά, τα φρούτα, τα αρτύματα.  «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» είναι γενικά ένα καλό μότο γι' αυτές τις μέρες και οι ιδιαίτερες σαλάτες που σας προτείνουμε κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, προς αυτή την κατεύθυνση.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος