Follow us

Γιορταστικό τραπέζι

Γιορταστικό τραπέζι

It’s the most wonderfull time… of the kitchen, κατά παράφραση του γνωστού όμορφου τραγουδιού. Δεν συμμερίζομαι την άποψη πως οι Γιορτές είναι άγχος και κούραση. Οι Γιορτές είναι ξεχωριστές μέρες, που σταματούν το μαγγανοπήγαδο της καθημερινότητας. Σε σχέση με αυτήν την ιδιότητα των γιορτών, η κούραση έρχεται δεύτερη και το άγχος είναι συχνά επίκτητη ιδιότητα μιας νοοτροπίας που ποντάρει στο «πολύ» και στο «όλα τώρα». Γιατί αυτός ο πρόλογος; Διότι για εμάς, που μας νοιάζει το καλό, νόστιμο φαγητό (γι' αυτό άλλωστε συναντιόμαστε σ' αυτές τις γραμμές εμείς κι εσείς), αυτή η εποχή είναι η ώρα της δημιουργίας και της μοιρασιάς, που είναι μια από τις πολύ μεγάλες απολαύσεις του καλού φαγητού.

Για κάποιους, το γιορτινό είναι κάτι ακριβό ή από τις κουζίνες άλλων χωρών. Για άλλους είναι οι λαχανοντολμάδες, το χοιρινό στο φούρνο, η γεμιστή γαλοπούλα. Και ορισμένοι, θεωρούν γιορτινό το πειραματικό, το fusion, το εξωτικό. Καμία σημασία δεν έχει τι θεωρεί ο καθένας γιορτινό. Εκείνο που μετράει, είναι ότι θα σταθεί μέσα στην κουζίνα και θα το φτιάξει. Ότι θα έχει πάει μέχρι την αγορά ή το σουπερμάρκετ για να αγοράσει τα υλικά. Και ότι θα το απολαύσει και θα το προτείνει ως γιορτινό και επομένως ξεχωριστό. Στο athinoramaumami.gr, έχουμε πλήθος συνταγών για τις Γιορτές. Όμως, κάθε φορά που έρχεται η στιγμή, βλέπουμε πως πάντα υπάρχει χώρος και διάθεση και για άλλες. Οι προτάσεις μας, θα μπορούσαν να συγκροτούν ένα μενού για μπουφέ (μαζί με τις δέουσες σαλάτες) ή θα μπορούσαν μια-μια ξεχωριστά να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας, ανάλογα με τις προσωπικές και τις οικογενειακές μας συνήθειες και προτιμήσεις. Ίσως, μάλιστα, μια από αυτές τις συνταγές να είναι το "μοναδικό πιάτο" στο γιορτινό τραπέζι μας, μαζί με ένα καλό κρασί. Είπαμε: το τι είναι γιορταστικό είναι πρωτίστως θέμα νοηματοδότησης του "ξεχωριστού" των ημερών.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…