Γίγαντες σκορδάτοι, με πράσινες ελιές

Συνταγή

Γίγαντες σκορδάτοι, με πράσινες ελιές
Υλικά (για 6 άτομα)

1/2 κιλού γίγαντες, μουσκεμένοι αποβραδίς
2 κουταλιές ρίγανη
2/3 - 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 - 1 κουταλιά πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη
6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
1 φλιτζ. κρασί λευκό, ξηρό
1 1/2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
2 φλιτζ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ξεπλυμένες με τρεχούμενο χλιαρό νερό και χοντροκομμένες
1 κουταλιά μουστάρδα σκόνη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε 4-5 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να μείνουν 4-5 ώρες. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και βάζουμε καινούργιο. Προσθέτουμε και τη ρίγανη και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και φυλάμε 1-2 φλιτζ. από το ζουμί.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την καυτερή πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρασί, 1 φλιτζ. άνηθο, τις ελιές, τη μουστάρδα και τα στραγγισμένα φασόλια. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.



Μεταφέρουμε τα φασόλια σε πήλινο ταψί ή πιρέξ, προσθέτουμε περίπου 1 1/2 φλιτζ. από το ζουμί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό στο βράσιμο.



Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Διασκευή από συνταγή της Μακεδονίας.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος