Υλικά
400 γρ. γίγαντες μουλιασμένοι στο νερό όλη τη νύχταΥλικά
250 γρ. παντσέτα (ωμή), κομμένη σε φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
300 γρ. σπανάκι ή σέσκουλα
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 γερή πρέζα σαφράν
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο
1 μαύρο λουκάνικο αίματος ή ένα λουκάνικο σκόρδου
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά το σπανάκι ή τα σέσκουλα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι.
Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό για πέντε δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα στην άκρη. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, τα σκόρδα, την πάπρικα, το σαφράν και την παντσέτα κομμένη σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Φέρνουμε το φαγητό σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Προσθέτουμε το χωριάτικο λουκάνικο και το λουκάνικο αίματος ή το λουκάνικο σκόρδου κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, αλατίζουμε πολύ ελαφρά, διότι τα λουκάνικα είναι αλμυρά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σπανάκι ή τα σέσκουλα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
A.T.