banner
banner
banner

Γίγαντες φούρνου με πιπεριές

Συνταγή

Γίγαντες φούρνου με πιπεριές
υλικά

450 γρ. γίγαντες (προτιμήστε Πρεσπών)
5 πιπεριές τύπου Φλωρίνης
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
4 σκ. σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες ή 3/4 κουτιού ψιλοκομμένη 
5-6 κόκκοι μπαχάρι
φύλλο δάφνης
5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
παρασκευή

Βάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε νερό να μουλιάσουν (ή 8 ώρες). Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό, που να τα σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου 1 ώρα. Ρίχνουμε αλάτι 10΄ πριν τα βγάλουμε. Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις χωρίζουμε σε λωρίδες. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει αρκετά και να γίνει διάφανο. Ενδιαμέσως προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες σε χοντρά φετάκια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο. Στραγγίζουμε τα φασόλια μόλις έχουν μαλακώσει αρκετά, αλλά όχι τελείως, κρατώντας 1 φλ.τσ. από το ζουμί τους. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με το ζουμί που κρατήσαμε, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μαϊντανό, το περιεχόμενο του τηγανιού με το λάδι του, το μπούκοβο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αρχικά σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40'-45' στους 160ο. Ανακατεύουμε τους γίγαντες και αφήνουμε να ψηθούν ξεσκέπαστοι στους 180ο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος