Υλικά
Υλικά
1,5-2 κιλά γίδα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
60 ml ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3-4 κλαράκια σέλινο-σέλερι, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
4 καρότα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
2 ρέβες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
8 νεαρές πατατούλες, με τη φλούδα τους κομμένες στη μέση
αλάτι και πιπέρι
1-2 κόκκους μπαχάρι
Παρασκευή
Κόβουμε τη γίδα σε μερίδες, την αλατοπιπερώνουμε και την βάζουμε σε ένα τηγάνι όπου έχουμε ζεστάνει 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κομμάτια της και τα βάζουμε στη γάστρα.
Συνεχίζουμε σοτάροντας και λαχανικά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε κι αυτά στη γάστρα γύρω από τη γίδα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί, για 2,5-3* ώρες περίπου, στην κλειστή με το καπάκι της γάστρα, είτε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας ή ακόμα καλύτερα, αν έχουμε μαντεμένια γάστρα, σε προθερμασμένο στους 150°-180ο C, φούρνο.
Αν χρησιμοποιήσουμε πήλινη γάστρα, καλό θα ήταν να την τοποθετήσουμε σε κρύο φούρνο, φροντίζοντας να μην ξεπεράσει η θερμοκρασία του τους 200ο ? και κινδυνέψει να σπάσει η γάστρα.
Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, δένουμε τη σάλτσα του είτε πολτοποιώντας λίγα από τα λαχανικά του μέσα στο ζωμό είτε χτυπώντας τον, ζεστό, με λίγο ελαιόλαδο. Σημ.
*Ανάλογα με την ηλικία του ζώου.