Follow us

Γιαπράκια πολίτικα

Γιαπράκια πολίτικα

Υλικά

υλικά

400 γρ. αμπελόφυλλα

1 3/4 φλ. ρύζι τύπου Καρολίνα

5-6 μέτρια κρεμμύδια

2 κ.σ. κουκουνάρι

2 κ.σ. σταφίδα μαύρη

2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.σ. ξερό

1 μέτρια ντομάτα 

1/2 κ.γ. κανέλα

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. ζάχαρη

3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

1 ή 2 λεμόνια, το χυμό (ανάλογα με την προτίμηση)

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ζεματίζουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα σε νερό που κοχλάζει για 2'-3' (αν είναι από βάζο αρκεί 1').

Τ' αφήνουμε να στραγγίξουν.

Πλένουμε το ρύζι σε πολλά νερά και το στραγγίζουμε καλά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι (όχι στον τρίφτη).Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια για 15'.

Στο ενδιάμεσο, προσθέτουμε το κουκουνάρι και τη σταφίδα.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ρύζι.

Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 4'-5' και μετά ρίχνουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ.

ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να το απορροφήσει.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Βγάζουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε το τηγάνι με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί 15΄.

Πριν το χρησιμοποιήσουμε προσθέτουμε τα μυρωδικά (άνηθο και δυόσμο).Λαδώνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και απλώνουμε στον πάτο δυο σειρές αμπελόφυλλα.

Κόβουμε τα κοτσάνια από τα υπόλοιπα φύλλα.

Βάζουμε λίγη γέμιση στην πλατειά άκρη και γυρίζουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα.

Τυλίγουμε το αμπελόφυλλο ρολό, μέτρια σφιχτό και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το τελείωμα προς τα κάτω (αν τα αμπελόφυλλα είναι πολύ μεγάλα, φτιάχνουμε δύο γιαπράκια με το καθένα).

Τα βάζουμε σφιχτά, το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα.

Βάζουμε δεύτερη σειρά από πάνω.

Τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού, όσο ελαιόλαδο απέμεινε και 1 ποτήρι ζεστό νερό.

Τοποθετούμε επάνω ανάποδα ένα ρηχό πιάτο για να μην ανοίξουν, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 45'-50'.

Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στην κατσαρόλα πριν τα σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με φετάκια λεμονιού.

Επίσης...

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.