banner
banner
banner

Γευστικός παρτενέρ

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Στις τροφές οι οποίες διαθέτουν umami, βασικό χαρακτηριστικό είναι η βαθιά τους νοστιμιά. Αλλά εξίσου σημαντικό θέμα είναι και οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα και μεγεθύνεται η γευστική απόλαυση.

Γευστικός παρτενέρ

Σαν γευστικός παρτενέρ, το umami βοηθάει να δημιουργηθούν νέες ή και ανώτερες γευστικές ποιότητες, σε σύγκριση με τη δύναμη που διαθέτουν τα μεμονωμένα στοιχεία μιας συνταγής προτού συνδυαστούν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την bisque, αυτή τη δημοφιλή σάλτσα ή σούπα θαλασσινών, η νοστιμάδα της οποίας οφείλεται στη συμπύκνωση ενός ζωμού από κελύφη γαρίδας, καραβίδας, αστακού, που στη συνέχεια γίνεται πλουσιότερος με κρέμα γάλακτος ή και λιωμένες πατάτες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δύναμη της γεύσης της, προσθέτουμε ενισχυμένα κρασιά, όπως το σέρι, ή και πλούσια σε umami μανιτάρια. Το γλουταμινικό και το κρασί συνεργάζονται τόσο καλά που η γευστικότητα της ανανεωμένης bisque χτυπά κόκκινο. Δ.Α.

banner

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος