Γευστικός παρτενέρ

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Στις τροφές οι οποίες διαθέτουν umami, βασικό χαρακτηριστικό είναι η βαθιά τους νοστιμιά. Αλλά εξίσου σημαντικό θέμα είναι και οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα και μεγεθύνεται η γευστική απόλαυση.

Γευστικός παρτενέρ

Σαν γευστικός παρτενέρ, το umami βοηθάει να δημιουργηθούν νέες ή και ανώτερες γευστικές ποιότητες, σε σύγκριση με τη δύναμη που διαθέτουν τα μεμονωμένα στοιχεία μιας συνταγής προτού συνδυαστούν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την bisque, αυτή τη δημοφιλή σάλτσα ή σούπα θαλασσινών, η νοστιμάδα της οποίας οφείλεται στη συμπύκνωση ενός ζωμού από κελύφη γαρίδας, καραβίδας, αστακού, που στη συνέχεια γίνεται πλουσιότερος με κρέμα γάλακτος ή και λιωμένες πατάτες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δύναμη της γεύσης της, προσθέτουμε ενισχυμένα κρασιά, όπως το σέρι, ή και πλούσια σε umami μανιτάρια. Το γλουταμινικό και το κρασί συνεργάζονται τόσο καλά που η γευστικότητα της ανανεωμένης bisque χτυπά κόκκινο. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος