Follow Tasty Guide

Γευστικός παρτενέρ

Στις τροφές οι οποίες διαθέτουν umami, βασικό χαρακτηριστικό είναι η βαθιά τους νοστιμιά. Αλλά εξίσου σημαντικό θέμα είναι και οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα και μεγεθύνεται η γευστική απόλαυση.

Γευστικός παρτενέρ

Σαν γευστικός παρτενέρ, το umami βοηθάει να δημιουργηθούν νέες ή και ανώτερες γευστικές ποιότητες, σε σύγκριση με τη δύναμη που διαθέτουν τα μεμονωμένα στοιχεία μιας συνταγής προτού συνδυαστούν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την bisque, αυτή τη δημοφιλή σάλτσα ή σούπα θαλασσινών, η νοστιμάδα της οποίας οφείλεται στη συμπύκνωση ενός ζωμού από κελύφη γαρίδας, καραβίδας, αστακού, που στη συνέχεια γίνεται πλουσιότερος με κρέμα γάλακτος ή και λιωμένες πατάτες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δύναμη της γεύσης της, προσθέτουμε ενισχυμένα κρασιά, όπως το σέρι, ή και πλούσια σε umami μανιτάρια. Το γλουταμινικό και το κρασί συνεργάζονται τόσο καλά που η γευστικότητα της ανανεωμένης bisque χτυπά κόκκινο. Δ.Α.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Περισσότερα από