Follow us

Γευστικά μυστικά της σουπιάς

Γευστικά μυστικά της σουπιάς

Πολύ νόστιμες και με παχιά σάρκα, οι σουπιές χαρίζουν στα πιάτα που συμμετέχουν τη χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση τους -πιο έντονη από τη γεύση του καλαμαριού, πιο ήπια από τη γεύση του χταποδιού. Μαγειρεύονται κυρίως στην κατσαρόλα σε συνδυασμό με χόρτα ή ρύζι, σπανιότερα -αν και άδικα-, με ζυμαρικά ή ψητές στα κάρβουνα. Σπεσιαλιτέ για μυημένους είναι τα πιάτα όπου συμμετέχει το μελάνι της σουπιάς, που δίνει μια βαθιά ακαταμάχητη νοστιμιά, με κορυφαία το μαύρο σουπιοπίλαφο στην Ελλάδα και το μαύρο ριζότο στην Ιταλία.
Βασικό θέμα, σχετικά με το μαγείρεμα της σουπιάς είναι ο χρόνος. Όπως και τα καλαμάρια, οι σουπιές ή πρέπει να μαγειρευτούν 2 –3 λεπτά σε δυνατή φωτιά ή πρέπει να μαγειρευτούν γύρω στη 1.30 ώρα ή και περισσότερο, ανάλογα με το πάχος τους, επάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μαλακώσουν. Αλλιώς, η πυκνή τους σάρκα αντιστέκεται σθεναρά, δεν μαλακώνει ποτέ και παραμένει σαν λάστιχο.
Εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα της τηγανιτής σουπιάς αλλά και της ψητής σουπιάς. Ο μάγειρας πρέπει να έχει τη μαεστρία να βγάλει τις σουπιές ακριβώς στα 2-3 λεπτά, αφού το τηγάνι κυρίως αλλά και η σχάρα, έτσι και ξεπεράσεις αυτό το άριστο χρόνο, δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσεις το μαγείρεμα για τις απαραίτητες 1 –2 ώρες…
Όσον αφορά το καθάρισμα, γίνεται πιο εύκολα αν βάλουμε τις σουπιές για καμιά ώρα στο ψυγείο πριν ξεκινήσουμε και είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, που χρειάζεται όμως το χρόνο της:
Πλένουμε καλά τις σουπιές. Κόβουμε οριζόντια κάτω από τα μάτια χωρίζοντας τον κορμό από το κεφάλι. Κόβουμε τον κορμό κατά μήκος της κοιλιάς. Αφαιρούμε τα «σπλάχνα» κάθε σουπιάς προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι. Βγάζουμε το σακουλάκι με το μελάνι και το κρατάμε σε ένα μπολ. Τα σακουλάκια με το μελάνι μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Πετάμε τα υπόλοιπα «εντόσθια» αφού τα ξεχωρίσουμε από τη σάρκα επάνω στην οποία είναι προσκολλημένα. Βγάζουμε το «κόκαλο». Αφαιρούμε το δέρμα. Αφαιρούμε με μαχαίρι τα μάτια που έχουν μείνει κολλημένα στα πλοκάμια και βγάζουμε το «ράμφος» που βρίσκεται στη μέση, σπρώχνοντας με το δάχτυλο προς τα πάνω ή κόβοντας τριγύρω τη σάρκα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε τα πλοκάμια που μοιάζουν πλέον με ένα δακτύλιο, στα δύο. Αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;