Follow us

"Γεύσεις της θάλασσας" του Βασίλη Φραντζολά

Ολοκληρωμένη συλλογή συνταγών για ψάρια και θαλασσινά που την λες κοσμοπολίτικη, σ' ένα βιβλίο που μένει στην κουζίνα για καθημερινή χρήση…

"Γεύσεις της θάλασσας" του Βασίλη Φραντζολά

Το βιβλίο του μεγάλου γνώστη του ελαιολάδου αλλά και των ψαριών Βασίλη Φρατζολά δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι κλασικό. Η πρόσφατη αυτή 6η έκδοση (σε πρακτικό, μικρότερο μέγεθος) ξαναφέρνει στην επικαιρότητα ένα βιβλίο που αγκαλιάζει όλα τα είδη συνταγών για ψάρια και θαλασσινά, από ταρτάρ, σαλάτες, ευφάνταστα ορεκτικά και tapas μέχρι ριζότι, ζυμαρικά και πολλά κυρίως πιάτα (όλες καλογραμμένες, με ανδρική σαφήνεια και με εύστοχα σχόλια), ενώ περιλαμβάνει και ένα πολύτιμο κεφάλαιο για το καθάρισμα και το φιλετάρισμα πολλών ψαριών και οστρακόδερμων καθώς και πίνακα ψαριών. Ο Βασίλης Φραντζολάς, σοβαρός ερασιτέχνης μάγειρας, έχει δουλέψει εμβληματικές συνταγές της θάλασσας όλου του κόσμου (και μπουγιαμπέσα και escabeche και το ντιπ του Harry's bar ή το lemon dressing του Nobu), δεν λέει όχι όταν χρειαστεί ούτε στην κρέμα γάλακτος ούτε στη μαγιονέζα, αν και η φρεσκάδα των μεσογειακών υλικών κυριαρχεί στις συνταγές του. Στο τέλος, ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου παραθέτει δυο σελίδες με τα γενικά ταιριάσματα των θαλασσινών με κρασιά. Στα συν του βιβλίου, οι πολύ καλές φωτογραφίες του συγγραφέα.
Προσωπικά, όποια σελίδα κι αν ανοίξω τυχαία, θα πέσω σε μια συνταγή που θέλω να δοκιμάσω εδώ και τώρα. Must για τη μαγειρική βιβλιοθήκη σας.

Εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 190.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;