Follow us

Γαυράκια και σαρδελίτσες με καλοκαιρινή διάθεση

Γαυράκια και σαρδελίτσες με καλοκαιρινή διάθεση

Πολύ αγαπημένα αυτά εδώ τα μικρόψαρα στο ελληνικό τραπέζι του καλοκαιριού. Για μεζέ με το ούζο ή τσίπουρο, μαριναρισμένα, τηγανητά, στη σχάρα, στο φούρνο με ντομάτα ή λεμόνι και ίσως με ζυμαρικά, αν και αυτός ο συνδυασμός μας έρχεται κυρίως από τις κουζίνες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Να διευκρινίσουμε εδώ, πως η αντζούγια είναι ο μαριναρισμένος ή παστός γαύρος και όχι κάποιο άλλο, διαφορετικό ψάρι. Μαριναρισμένος ο γαύρος όπως και η σαρδέλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέρος ενός σερί μεζέδων με θαλασσινά, να μπουν σε σαλάτες ή να ενωθούν με σάλτσα ντομάτα για μια πολύ ορεκτική σάλτσα σε ζυμαρικά ή ρύζι. Τόσο ο γαύρος όσο και η σαρδέλα μπορούν, αφού φιλεταριστούν, να γεμιστούν και να ψηθούν στα κάρβουνα ή στο ταψί.
Να θυμίσουμε, πως όπως και να φτιάξουμε τον γαύρο πετάμε το κεφάλι διότι είναι πικρό και ακόμα, ότι η σαρδέλα μπορεί να φθάσει σε μεγάλο μέγεθος, ακόμα και 13 -14 εκ. (σαρδελομάνα), οπότε ο μόνος τρόπος που της αξίζει να μαγειρευτεί για να αναδείξει την πλούσια λιπαρότητα της σάρκας της είναι ψητή στα κάρβουνα.

Σπουδαία η διατροφική τους αξία, αφού και ο γαύρος και η σαρδέλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα και επίσης μεγάλη ποσότητα από ασβέστιο -κυρίως οι σαρδέλες.
Τελευταίο, αλλά σημαντικό: υπάρχει στην αγορά κατεψυγμένος γαύρος, όπως και κατεψυγμένη σαρδέλα. Αφήστε τα εκεί που βρίσκονται. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα του φρέσκου γαύρου και της φρέσκιας σαρδέλας είναι η χαμηλή τους τιμή. Κρίμα είναι τέτοιες ασημένιες ομορφιές να έρχονται στο πιάτο μας από την κατάψυξη...

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…