banner
banner
banner

Γαριδοσαλάτα με τροπικά φρούτα και ντρέσινγκ λάιμ καφέ

Συνταγή

Γαριδοσαλάτα με τροπικά φρούτα και ντρέσινγκ λάιμ καφέ
Υλικά

500 γρ. γαρίδες, χωρίς το κέλυφος τους και το μαύρο εντεράκι τους
2 μικρά ροζ γκρέιπφρουτ, καθαρισμένα και κομμένα
1-2  όχι πολύ ώριμα μάνγκο, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 όχι πολύ ώριμες μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες
½ ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες (και περασμένο από λεμόνι)
2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
125 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 λίτρο νερό
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνη
2-3 κ. σ. φρέσκια ινδική καρύδα, ελαφρά ψημένη στη σχάρα
2 κ. σ. κάσιους, χοντρά κομμένα
Για το ντρέσινγκ
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ελαφρύ κι όχι πολύ αρωματικό)
2 κ. σ. έτοιμο καφέ εσπρέσο
1 κ. σ. ελαφριά σόγια σος
1 κ. σ. χυμό λάιμ
2 κ. σ. γάλα ινδικής καρύδας
2-3 κ. σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψαλιδισμένα
2 κ. σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, ψαλιδισμένα
ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
1 κ. κ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κ. κ. μαύρη ζάχαρη
1 κ. κ. άνθος αλατιού (αφρίνα)
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
½ κ. κ. ροζ «πιπέρι», κοπανισμένο
φυλλαράκια δυόσμου και κόλιανδρου

banner
Παρασκευή

Αναμειγνύουμε το κρασί με το νερό, τους κόκκους του πιπεριού και  το δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ζεματάμε για 3 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε σε μια σαλατιέρα το γκρέιπφρουτ με τα μάνγκο, τις μπανάνες, τα πορτοκάλια, την ινδική καρύδα, τα κάσιους και τη ζάχαρη. Κόβουμε τις περισσότερες γαρίδες στη μέση και αφήνουμε 4 ολόκληρες, με τις ουρές τους για το στόλισμα του πιάτου. Ρίχνουμε τις κομμένες γαρίδες στο μπολ με τα φρούτα, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να κρυώσουν τα υλικά της σαλάτας όλα μαζί. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με τον καφέ και όλα τα υλικά μαζί. Περιχύνουμε με αυτό το ντρέσινγκ τη σαλάτα, την ανακατεύουμε και την μοιράζουμε σε παγωμένα ατομικά μπολ της σαλάτας. Διακοσμούμε τα μπολ με τις ολόκληρες γαρίδες, τα μυριστικά και τα σπασμένους κόκκους του ροζ «πιπεριού».


 


Θ.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος