Υλικά
Υλικά
Για τις γαρίδες
500 γρ. μεγάλες γαρίδες Νο 3, ολόκληρες
1800 γρ. χοντρό μαγειρικό αλάτι
2 λάιμ (ξύσμα και χυμός)
Για τη συνοδευτική σάλτσα τσίλι
2 κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, χωρίς τα σπόρια τους, ψιλοκομμένες
125 ml σόγια σος (κατά προτίμηση την πράσινη λάιτ)
2 λάιμ (ξύσμα και χυμός)
1 πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ. σ. ξίδι από σέρι ή μηλόξιδο
1 κ. σ. καστανή ζάχαρη
1 κ. σ. ψιλοκομμένα φιστίκια πίνατς
Παρασκευή
Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το χυμό και το ξύσμα του λάιμ, το αλάτι και 250 ml νερό.
Το μείγμα αυτό θα πρέπει να δείχνει σαν βρεγμένη άμμος.
Απλώνουμε μια στρώση από το μείγμα και τοποθετούμε πάνω του, στριμωχτά, τις γαρίδες.
Τις καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο μείγμα του αλατιού και τις ψήνουμε, σε προθερμασμένο, στους 240ο С, φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το αλάτι.
Στη συνέχεια τις βγάζουμε, σπάμε την κρούστα που σχημάτισε το αλάτι, με τη λαβή ενός μαχαιριού και την απομακρύνουμε κι αφήνουμε τις γαρίδες να σταθούν για 5 λεπτά, πριν σερβίρουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το μείγμα της σάλτσας τσίλι και το μοιράζουμε σε 4 μικρότερα μπολάκια.
Οι καλεσμένοι παίρνουν τις γαρίδες από το ταψάκι, τις ανοίγουν μόνοι τους, τις βουτάνε στη σάλτσα και τις τρώνε.
Σημ. Φέρνουμε μαζί στο τραπέζι ένα μπολ για τα κελύφη και στο τέλος μπολάκια με αρωματισμένο νερό για να ξεπλύνουν οι συνδαιτυμόνες μας τα χέρια τους.
Θ.Τ.