Υλικά
350 γρ. κριθαράκιΥλικά (για 4 μερίδες)
24 γαρίδες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
40 γρ. πελτές ντομάτας
50 γρ. καυτερή πιπεριά
100 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
100 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
20 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
250 γρ. γραβιέρα Σοχού τριμμένη
150 γρ. κεφαλοτύρι σε τσιπς
100 γρ. ακροκώλιο (ελληνικό προσούτο) σε τσιπς
150 γρ. καπνιστό τυρί Βερμίου
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε σε σιγανή θερμοκρασία το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Καθαρίζουμε το κέλυφος και το εντεράκι από τις γαρίδες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρουν χρώμα και αρχίσουν να κοκκινίζουν, τις αφήνουμε να μαγειρευτούν 3-4 λεπτά και μετά τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την καυτερή πιπεριά και το μπέικον για να σοταριστεί και στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και το κριθαράκι.Σβήνουμε με λευκό κρασί και συμπληρώνουμε την ντομάτα, 2-3 ποτήρια νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφού ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να είναι έτοιμο.
Δοκιμάζουμε και εάν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις μισομαγειρεμένες γαρίδες για να ζεσταθούν και από πάνω ρίχνουμε τον φρέσκο μαϊντανό.
Τελειώνουμε, βάζοντας το φαγητό σε σκεύος της αρεσκείας μας προσθέτοντας από επάνω το τυρί και ψήνουμε στη σαλαμάνδρα (σ.σ.
ή στο γκριλ) για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
Γαρνίρουμε με τσιπς από ακροκώλιο και κεφαλοτύρι.*Η συνταγή είναι του σεφ Απόστολου Αλτάνη από το εστιατόριο "Ambrosia" στη Θεσσαλονίκη.