banner
banner
banner

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Συνταγή

Γαλλική κρεμμυδόσουπα
Υλικά

8 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
4 κ.σ. βούτυρο
3 φλ. νερό
½ φλ. dry sherry
1 ½  lt. δυνατός ζωμός λαχανικών
6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
400 γρ. γραβιέρα
1 μπαγκέτα
Αλάτι, τριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν απαλό καστανό χρώμα. Τα μεταφέρουμε μαζί με τα υγρά τους σε πυρέξ, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. νερό και ξύνουμε το σκεύος  με ξύλινη κουτάλα για να πάρουμε ό,τι έχει κολλήσει στο σκεύος. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια και τη σάλτσα τους στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν, να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να πάρουν πολύ σκούρο καφέ χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Προσθέτουμε τους ζωμούς και το θυμάρι και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά ακόμα. Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες, τις βάζουμε σε ταψί, μοιράζουμε επάνω τη γραβιέρα (κρατάμε λίγη για γαρνιτούρα) και ψήνουμε στο grill μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζουμε από πάνω 2 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη γραβιέρα που έχουμε κρατήσει. Ξαναβάζουμε τα μπολ στο grill και μόλις λιώσει η γραβιέρα, σερβίρουμε αμέσως.

A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος