banner
banner
banner

Γαλλικά φαγάκια κατσαρόλας

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013

Γαλλικά φαγάκια κατσαρόλας

Tα φαγητά της κατσαρόλας έχουν κοινά χαρακτηριστικά "ψυχής" απ' όπου κι αν προέρχονται: βαθιά νόστιμα, μαμαδίστικα και φιλικά, στο κλίμα του οικογενειακού τραπεζιού. Αν αυτή τη φορά διαλέξαμε κατσαρόλες από την τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Γαλλίας, είναι για να διαπιστώσετε πόσο μοιάζει -και ταυτόχρονα σε τι διαφέρει- ένα βοδινό κρασάτο, ένα κοτόπουλο κοκκινιστό, ένα μοσχαράκι με λευκή σάλτσα, μια σούπα-βάλσαμο για κάθε ώρα, από αντίστοιχα δικά μας. Η συχνότερη χρήση κρασιού, το φρέσκο βούτυρο, το επιμελές σωτάρισμα, το δέσιμο της σάλτσας, η αγάπη για κάποια υλικά όπως τα μανιτάρια είναι μερικές διαφορές που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει στις γαλλικές κατσαρόλες, τουλάχιστον όσες είναι αρκετά κοντά στις δικές μας. Από την άλλη, οι Γάλλοι δεν συνηθίζουν τα βαριά μπαχαρικά που θα συναντήσουμε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, φέρνοντας έτσι τις γεύσεις τους πιο κοντά στις δικές μας. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, μια ταπεινή κρεμμυδόσουπα, που για τους Γάλλους εκτελεί χρέη…πατσά, μόνο που γίνεται πολύ εύκολα και με υλικά που βρίσκονται πάντα στο σπίτι. Και -γιατί όχι- ένα βοδινό της Βουργουνδίας, σβησμένο με κόκκινο κρασί, που σίγουρα θα αρέσει σε όλους. Αν θέλετε κάτι που να κρατάει πιο… σαφείς αποστάσεις από τα δικά μας, προτιμήστε το μοσχαράκι μπλανκέτ, που θέλει την ώρα του αλλά θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι σας. Κι αν αναζητάτε μια πιο φινετσάτη γεύση -πάντα στον ρουστίκ χώρο- δοκιμάστε  το κοτόπουλο που συνδυάζει πάνω από οκτώ μυρωδικά και φρέσκο βούτυρο και γίνεται πεντανόστιμο. 

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος