Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα φτερωτά εδέσματα. Η γαλοπούλα αποτελεί την εύκολη λύση, αλλά, τελικά και την πιο οικονομική. Αν θέλετε, όμως, κάτι πιο πρωτότυπο και μια γεύση πιο ιδιαίτερη, σας προτείνουμε να στραφείτε σε άλλα…πτερωτά. Η φραγκόκοτα έχει πιο βαθιά αλλά ευχάριστη γεύση, θυμίζει κάτι μεταξύ κυνηγιού και εκτροφής. Η πάπια έχει τη δική της γεύση, που όσοι αγαπούν δεν αλλάζουν με τίποτα. Ο φασιανός και οι πέρδικες είναι κατάλληλα για τραπέζια με… λίγους και εκλεκτούς, λόγω μεγέθους και τιμής (που, πάντως, δεν είναι απρόσιτη, γιατί πλέον είναι και αυτά εκτροφής). Όλα γίνονται πολύ εύκολα και τους ταιριάζει πολύ το ψήσιμο στο φούρνο (εκτός από τα μικρότερα, σαν τα ορτύκια ή την πέρδικα). Προσοχή χρειάζεται στο ψήσιμο, γιατί το κρέας τους στεγνώνει εύκολα. Στην ευρωπαϊκή γαστρονομία μαγειρεύονται με το εσωτερικό τους ροζ ή και με το αίμα τους, κάτι που δύσκολα θα επιβάλλετε στην παρέα σας. Όλα, επίσης -και κυρίως η πάπια και η φραγκόκοτα- ταιριάζουν πολύ με φρούτα ξηρά ή φρέσκα, με μανιτάρια και με κάστανα, ενώ στο μαγείρεμά τους θα τα αναδείξει η προσθήκη κονιάκ ή ενός γλυκού κρασιού. Μελετήστε τις συνταγές μας και επιλέξτε. Έτσι κι αλλιώς, μπροστά μας υπάρχουν πολλές γιορτινές μέρες…