Follow us

Φράουλα, η αιώνια αγαπημένη

Όλα τα οφέλη και η διατροφική αξία του πιο καλοκαιρινού φρούτου, που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

Φράουλα, η αιώνια αγαπημένη

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Η φράουλα, γνωστή ως Fragaria, είναι μέλος της οικογένειας των τριαντάφυλλων (rosaceae) και ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα - μούρα στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 10 είδη της, που διαφέρουν ως προς τη γεύση, το μέγεθος και την υφή, αλλά όλα έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό σχήμα καρδιάς, κόκκινη σάρκα και σπόρους.

Επίσης, όλα είναι πλούσια σε πολυποίκιλες χρωστικές ουσίες, που έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα για τον ανθρώπινο οργανισμό: τις ανθοκυανιδίνες και πιστεύεται ότι, μεταξύ πολλών άλλων, προλαμβάνουν φλεγμονές και καρδιακές παθήσεις, ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινων φρούτων εν γένει, συνδέεται με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά και τις θρομβώσεις. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της κατανάλωσης φραουλών φαίνεται να είναι ότι επιβραδύνει την πέψη της γλυκόζης και περιορίζει τη χρήση της ινσουλίνης, ειδικά όταν τρώγονται με γεύματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Πλούσιες σε νερό, έχουν μόνο 32 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια και μόλις 11 γραμμάρια υδατανθράκων σε 1 φλιτζάνι ολόκληρων φραουλών, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από τα φυσικά σάκχαρα που έχουν όλα τα φρούτα. Και το πιο εντυπωσιακό; Μόλις μία μερίδα - περίπου οκτώ φράουλες – παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι!

Φράουλα, η αιώνια αγαπημένη

Αυτό το εξαιρετικό για την υγεία καλοκαιρινό φρούτο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου βοηθάει στη μέτρηση της απελευθέρωσης σακχάρου στο αίμα. Μια δίαιτα ισορροπημένη και πλούσια σε κόκκινα φρούτα – μούρα είναι ευεργετική για τη διαχείριση βάρους και βοηθάει στη μείωση της συχνότητας παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η γλυκιά τους γεύση «ξεγελάει» και δίνει την αίσθηση ενός ελαφρού γλυκού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο ζάχαρης.

Όταν τις αγοράζουμε, σιγουρευόμαστε ότι δεν είναι ζαρωμένες ή «στραπατσαρισμένες», αλλά λαμπερές, με όμορφο κόκκινο χρώμα, με το πράσινο κοτσάνι τους στη θέση του και το ελαφρύ χνούδι τους στη σάρκα. Όταν έρθει η ώρα να τις καταναλώσουμε, τις πλένουμε καλά και τις αποθηκεύουμε ανοιχτές στο ψυγείο, κι όχι αεροστεγώς κλεισμένες, για να προστατεύσουμε τη βιταμίνη C, που εξασθενεί στην υγρασία που μπορεί να αναπτυχθεί.

Όσο για το πώς τις καταναλώνουμε; Κομμένες και πασπαλισμένες με ελάχιστη ζάχαρη και λίγο χυμό πορτοκάλι, αν τις αφήσουμε λιγάκι να «ξεκουραστούν» στο ψυγείο, βγάζουν ένα ζουμάκι μαυλιστικό που μας μεταφέρει στις πιο comfort παιδικές μας αναμνήσεις, ενώ στα καλοκαιρινά γλυκά μας δίνουν όχι μόνο γεύση, αλλά και χρώμα που μας ταξιδεύει στους τροπικούς. Η πάβλοβα, γλυκό που ο θρύλος συνδέει με την διάσημη πρίμα μπαλαρίνα του 19ου αιώνα ως πηγή έμπνευσης, είναι το coup de grace της φράουλας, ενώ ακόμη και σαλάτες με πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς υποδέχονται τη σαρκώδη μπουκιά του αγαπημένου μας φρούτου με λαχταριστή αγάπη. Πλούσια και αναζωογονητική νοστιμάδα προσφέρουν στα smoothies μας, πρωταγωνιστούν στις φρουτοσαλάτες με άλλα τραγανά και ζουμερά φρουτάκια, ενώ δεν υπάρχει πιο ηδονιστική απόλαυση απ’ το να τις ευχαριστηθούμε ολόκληρες, με λίγη σαντιγί στο πλάι. Δοκιμάστε παρακάτω μερικές ιδέες και… καλό καλοκαίρι!

Συνταγές

Εύκολο smoothie πρωινού

Υλικά
1 μικρή ώριμη μπανάνα περίπου
140 γραμμάρια φράουλες, καθώς και επιπλέον για σερβίρισμα
Μισό κεσεδάκι γιαούρτι
Χυμός μήλου (όσο επιθυμείτε)
Μέλι, για σερβίρισμα

Εκτέλεση
Κόψτε την μπανάνα στο μπλέντερ και προσθέστε τις φράουλες. Αναδεύστε καλά και ρίξτε τον χυμό και το γιαούρτι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Τοποθετήστε μερικά επιπλέον φρούτα στην κορυφή, προσθέστε το μέλι και σερβίρετε.

Πάβλοβα

Υλικά
Για την κρέμα
75 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
1 κλωναράκι βανίλιας
1 φύλλο ζελατίνας 5 γρ.
200 γρ. γιαούρτι σακούλας
150 γρ. μασκαρπόνε

Για τη μαρέγκα
6 ασπράδια αυγών
175 γρ. ζάχαρη
175 γρ. ζάχαρη άχνη και ένα κουταλάκι του τσαγιού κορν φλάουρ

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη

Γαρνιτούρα

Φράουλες

Εκτέλεση
Οι μαρέγκες
Πρώτα φτιάχνουμε τις μαρέγκες και όση ώρα ψήνονται, ετοιμάζουμε και την κρέμα. Χτυπάμε σε μαρέγκα, σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ, τα ασπράδια των αυγών ρίχνοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη. Δεν πετυχαίνει τόσο άμεσα όσο στη γρήγορη ταχύτητα, αλλά υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό, όπως μας εξηγεί ο σεφ: Έτσι, δεν παίρνει αέρα το μείγμα και η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή. «Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε πλασματικό όγκο, ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα. Όταν η μαρέγκα γίνει σφιχτή, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη σαν βροχή και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα.
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Παίρνουμε με κουτάλι μεγάλα κομμάτια από τη μαρέγκα, τα τοποθετούμε επάνω και βουτώντας ένα κουτάλι σε κρύο νερό κάνουμε μια λακκούβα στην επάνω πλευρά της μαρέγκας πιέζοντας προς τα κάτω. Προθερμαίνουμε το φούρνο (τον έχουμε ανάψει από τη στιγμή που ξεκινάμε τη δουλειά στην κουζίνα) στην κανονική λειτουργία ή με αέρα και ψήνουμε στους 100° C για μία-μιάμιση ώρα. Όταν κιτρινίσουν, ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και αφήνουμε ακόμα και αφού τα κομμάτια θα έχουν κρυώσει, για να στεγνώσουν λίγο.

H κρέμα
Μόλις βάλουμε τις μαρέγκες στο φούρνο, ξεκινάμε με την κρέμα. Πρώτα ανοίγουμε το κλωναράκι της βανίλιας στη μέση και με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε τους σπόρους. Κατόπιν, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και μόλις λιώσει το μέλι (να μη βράσει) το βγάζουμε. Για πέντε λεπτά μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό και τη βάζουμε στο μείγμα ανακατεύοντας. Μετά το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και το μασκαρπόνε που έχουμε μαλακώσει αφού τα ανακατέψαμε σε ένα φλιτζάνι. Τα αναμειγνύουμε μέχρι να πετύχουμε μια λεία κρέμα και την αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει.

Σιρόπι
Πολύ καλής ποιότητας καταψυγμένα βατόμουρα θα βρείτε και στο σούπερμαρκετ, τα αφήνετε εκτός κατάψυξης να ξεπαγώσουν και τα λιώνετε στο multi, σουρώνετε για να φύγουν τα σπόρια και μαζί με τη ζάχαρη τα βάζουμε σε ένα μπρίκι ώσπου να πάρουν μια βράση.

Συναρμολόγηση
Μέσα στο βαθούλωμα της κάθε μαρέγκας βάζουμε κρέμα, φράουλες ψιλοκομμένες σε κυβάκια, και άλλη κρέμα και μετά περιχύνουμε με το σιρόπι.

Σαλάτα με ρόκα, φράουλες και καραμελωμένα καρύδια

Υλικά (για 4 άτομα)
1 πακέτο έτοιμη σαλάτα ρόκας (ή έτοιμη πλυμένη ρόκα από την προηγουμένη)
16 φράουλες
1 φλιτζ. ρώγες από ρόδι (έτοιμες καθαρισμένες σε βάζο)
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη για το ντρέσινγκ
3 κουταλιές μπαλσάμικο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουτ. τσαγιού μέλι
100 γρ φέτα
Αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία: 15΄ Σύνθεση σαλάτας: 15΄

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε τη ζάχαρη και καραμελώνετε τα καρύδια για 3-4 λεπτά. Πλένετε τις φράουλες και αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους. Τις κόβετε στη μέση. Χτυπάτε με το πιρούνι τα υλικά του ντρέσινγκ, σε ένα βαζάκι ή σε μπολ.
Απλώνετε τα φύλλα της σαλάτας σε μια ανοιχτή σαλατιέρα. Σκορπίζετε πάνω της τα καρύδια, τις φράουλες, το ρόδι και τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Ραντίζετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και τη σερβίρετε.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;