Follow us

Φλωμάρια Λήμνου

Φλωμάρια Λήμνου

Υλικά

υλικά

1 κ. αλεύρι σκληρό (κατά προτίμηση το κίτρινο σταρένιο αλεύρι της Λήμνου)

8 αβγά

1 φλ.τσ. γάλα πλήρες (και λίγο περισσότερο)

1 κ.γ. αλάτι

απλό αλεύρι ή κορν φλάουρ για το πασπάλισμα

παρασκευή

Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα αβγά με το αλάτι και το γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη εύπλαστη και μάλλον σκληρή (προσθέτουμε αναλόγως, αλεύρι ή γάλα).

Την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή κορν φλάουρ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί 30'-40΄.

Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 4-5 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε μέτριο φύλλο πάχους περ.

4 χιλ.

(άλλοι το προτιμούν λεπτότερο, άλλοι παχύτερο).

Απλώνουμε τα φύλλα που ανοίγουμε επάνω σε πετσέτα ή τραπεζομάντιλο, που βοηθάει στο στέγνωμα.

Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με λίγο αλεύρι και το διπλώνουμε στα δύο και κατόπιν στα τέσσερα ή το γυρίζουμε σε ρολό.

Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το διπλωμένο φύλλο ή το ρολό σε στενά φετάκια πάχους λιγότερο από 1/2 εκ., που στη συνέχεια τα ξετυλίγουμε και έχουμε μακρόστενα ζυμαρικά σαν ταλιατέλες -κάτι μπορεί να γίνει και σε μηχανή ζυμαρικών.

Μπορείτε να στρίψετε ελαφρά τις λωρίδες αυτές για να πάρουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα.

Τα φλωμάρια συνήθως τα στεγνώνουν πρώτα στο φούρνο, αφήνοντάς τα για 2 ώρες στους 50ο ή για 35' στους 70ο (όλα κατά προσέγγιση).

Αυτά θα σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια.

Στη Λήμνο συχνά τα στεγνώνουν με φυσικό τρόπο, αφήνοντάς τα επάνω σε πετσέτες 1 εβδομάδα (ή το καλοκαίρι στον αέρα σκεπασμένα με τούλι), για να τα διατηρήσουν περισσότερο.

Τα φλωμάρια μαγειρεύονται όπως οι χυλοπίτες: σκέτα, βρασμένα σε νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο αν θέλουμε, περιχυμένα κατόπιν με λυωμένο βούτυρο και τριμμένο τυρί ή με σάλτσα ντομάτας σε φαγητά όπως ο κόκκορας ή το κουνέλι κοκκινιστό ή στο παραδοσιακό λημνιώτικο "ψευτοπέτεινο", με μελιτζάνες.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.