banner
banner
banner

Φιλέτο χοιρινό με κρέμα γλυκοπατάτας και γλάσο από μέλι και κόκκινο κρασί (του σεφ Σάκη Κάλφα)

Συνταγή

Φιλέτο χοιρινό με κρέμα γλυκοπατάτας και γλάσο από μέλι και κόκκινο κρασί (του σεφ Σάκη Κάλφα)
Υλικά

Για το χοιρινό
1 κ. χοιρινό φιλέτο καθαρισμένο από τη μεμβράνη και το παραφιλέτο
3 μικρά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο μελιού 
100 γρ. πράσο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό
100 ml μέλι
300 ml κόκκινο κρασί
20 γρ. ζάχαρη
1 αστεροειδής γλυκάνισος
Για την κρέμα γλυκοπατάτας 
400 γρ. γλυκοπατάτες
200 γρ. καρότα
120 γρ. βούτυρο
400 ml γάλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το χοιρινό: αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ. Βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές να κάνει κρούστα (το θωρακίζουμε). Προσθέτουμε προς το τέλος για άρωμα το σκόρδο και το θυμάρι προσέχοντας να μην αρπάξουν. Το μεταφέρουμε σε ταψάκι και τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C μέχρι να μην φαίνεται καθόλου ροζ χρώμα στο εσωτερικό του και να είναι ταυτόχρονα ζουμερό.
Ετοιμάζουμε το γλάσο μελιού: σοτάρουμε σε κατσαρόλα το πράσο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το ξίδι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σχηματισθεί ένα σκούρο γλάσο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα γλυκοπατάτας: πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες. Τις  βάζουμε σε κατσαρόλα κομμένες σε χονδρά κομμάτια μαζί με τα καρότα και το γάλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Περνάμε από μύλο λαχανικών, προσθέτουμε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε το φιλέτο σε φέτες πάχους 1,5 εκ. Μοιράζουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας στα πιάτα, βάζουμε επάνω τις φέτες του φιλέτου και περιχύνουμε με το γλάσο μελιού.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος