Υλικά
Για το χοιρινό Υλικά
1 κ. χοιρινό φιλέτο καθαρισμένο από τη μεμβράνη και το παραφιλέτο
3 μικρά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο μελιού
100 γρ. πράσο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό
100 ml μέλι
300 ml κόκκινο κρασί
20 γρ. ζάχαρη
1 αστεροειδής γλυκάνισος
Για την κρέμα γλυκοπατάτας
400 γρ. γλυκοπατάτες
200 γρ. καρότα
120 γρ. βούτυρο
400 ml γάλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το χοιρινό: αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ Βούτυρο και 1 κ.σ ελαιόλαδο και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές να κάνει κρούστα (το θωρακίζουμε).
Προσθέτουμε προς το τέλος για άρωμα το σκόρδο και το θυμάρι προσέχοντας να μην αρπάξουν.
Το μεταφέρουμε σε ταψάκι και τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C μέχρι να μην φαίνεται καθόλου ροζ χρώμα στο εσωτερικό του και να είναι ταυτόχρονα ζουμερό.
Ετοιμάζουμε το γλάσο μελιού: σοτάρουμε σε κατσαρόλα το πράσο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το ξίδι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σχηματισθεί ένα σκούρο γλάσο.Ετοιμάζουμε την κρέμα γλυκοπατάτας: πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα κομμένες σε χονδρά κομμάτια μαζί με τα καρότα και το γάλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Περνάμε από μύλο λαχανικών, προσθέτουμε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.Για να σερβίρουμε, κόβουμε το φιλέτο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
Μοιράζουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας στα πιάτα, βάζουμε επάνω τις φέτες του φιλέτου και περιχύνουμε με το γλάσο μελιού.