Follow us

Φιλέτο χοιρινό με κρέμα γλυκοπατάτας και γλάσο από μέλι και κόκκινο κρασί (του σεφ Σάκη Κάλφα)

Φιλέτο χοιρινό με κρέμα γλυκοπατάτας και γλάσο από μέλι και κόκκινο κρασί (του σεφ Σάκη Κάλφα)

Υλικά

Υλικά

Για το χοιρινό

1 κ. χοιρινό φιλέτο καθαρισμένο από τη μεμβράνη και το παραφιλέτο

3 μικρά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

100 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο μελιού 

100 γρ. πράσο

100 γρ. κρεμμύδι ξερό

100 ml μέλι

300 ml κόκκινο κρασί

20 γρ. ζάχαρη

1 αστεροειδής γλυκάνισος

Για την κρέμα γλυκοπατάτας 

400 γρ. γλυκοπατάτες

200 γρ. καρότα

120 γρ. βούτυρο

400 ml γάλα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το χοιρινό: αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο.

Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ Βούτυρο και 1 κ.σ ελαιόλαδο και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές να κάνει κρούστα (το θωρακίζουμε).

Προσθέτουμε προς το τέλος για άρωμα το σκόρδο και το θυμάρι προσέχοντας να μην αρπάξουν.

Το μεταφέρουμε σε ταψάκι και τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C μέχρι να μην φαίνεται καθόλου ροζ χρώμα στο εσωτερικό του και να είναι ταυτόχρονα ζουμερό.

Ετοιμάζουμε το γλάσο μελιού: σοτάρουμε σε κατσαρόλα το πράσο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το ξίδι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σχηματισθεί ένα σκούρο γλάσο.Ετοιμάζουμε την κρέμα γλυκοπατάτας: πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα κομμένες σε χονδρά κομμάτια μαζί με τα καρότα και το γάλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Περνάμε από μύλο λαχανικών, προσθέτουμε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.Για να σερβίρουμε, κόβουμε το φιλέτο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.

Μοιράζουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας στα πιάτα, βάζουμε επάνω τις φέτες του φιλέτου και περιχύνουμε με το γλάσο μελιού.

Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ Βούτυρο και 1 κ.σ ελαιόλαδο και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές να κάνει κρούστα (το θωρακίζουμε).

Προσθέτουμε προς το τέλος για άρωμα το σκόρδο και το θυμάρι προσέχοντας να μην αρπάξουν.

Το μεταφέρουμε σε ταψάκι και τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C μέχρι να μην φαίνεται καθόλου ροζ χρώμα στο εσωτερικό του και να είναι ταυτόχρονα ζουμερό.

Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε το ξίδι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σχηματισθεί ένα σκούρο γλάσο.Ετοιμάζουμε την κρέμα γλυκοπατάτας: πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες.

Τις βάζουμε σε κατσαρόλα κομμένες σε χονδρά κομμάτια μαζί με τα καρότα και το γάλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Περνάμε από μύλο λαχανικών, προσθέτουμε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.Για να σερβίρουμε, κόβουμε το φιλέτο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.

Μοιράζουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας στα πιάτα, βάζουμε επάνω τις φέτες του φιλέτου και περιχύνουμε με το γλάσο μελιού.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.