banner
banner
banner

Φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου με κρέμα τοπιναμπούρ, καπνιστή πάπρικα και απόσταγμα μαϊντανού

Συνταγή

Φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου με κρέμα τοπιναμπούρ, καπνιστή πάπρικα και απόσταγμα μαϊντανού
Υλικά

1 φρέσκος μπακαλιάρος 1200 γρ
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Για την κρέμα τοπιναμπούρ
500 γρ. τοπιναμπούρ (αγκινάρα Ιερουσαλήμ)
500 ml γάλα
100 γρ. βούτυρο
10 ml χυμό λεμονιού
16 γρ. αλάτι
2 ματσάκια μαϊντανό πλυμένα, χωρίς τα κοτσάνια

banner
Εκτέλεση

Ζητάμε από τον ψαρά να μας φιλετάρει τον μπακαλιάρο. Παίρνουμε τα φιλέτα και τα κόβουμε στη μέση, ώστε να έχουμε τέσσερα κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 πλευρές, βάζουμε σε ταψί και πασπαλίζουμε από την πλευρά της σάρκας με το ξύσμα λεμονιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C για 7 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστο λάδι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε τα φιλέτα από την πλευρά της πέτσας, μέχρι να γίνει τραγανή.
Καθαρίζουμε τις ρίζες τοπιναμπούρ και τις βράζουμε μέσα στο γάλα μεχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά με τις βρασμένες ρίζες και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα με βελούδινη υφή. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζεματίζουμε τον μαϊντανό για 3 λεπτά σε λίγο βραστό νερό και τον βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό. Βάζουμε τον μαϊντανό μαζί με 100 ml από το υγρό που τον ζεματίσαμε στο μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε 8 γρ. αλάτι. Τέλος, περνάμε το μείγμα από σίτα για να αποκτήσει βελούδινη υφή. Μοιράζουμε από ένα φιλέτο μπακαλιάρου και την κρέμα τοπιναμπούρ σε κάθε πιάτο και γαρνίρουμε με το απόσταγμα μαϊντανού.

*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Thria" στη Θεσσαλονίκη.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος